Корабните застраховки поскъпват, тъй като Черно море остава високорискова зона

Двама моряци бяха убити, а шест търговски кораба бяха ударени от снаряди - два от тях потънаха - около бреговете на Украйна след началото на войната

14:00 | 10 май 2022
Обновен: 15:22 | 10 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очаква се глобалните застрахователи да получат множество искове за морска застраховка от повредени или загубени кораби, тъй като конфликтът в Украйна се разпространи в морските пътища, каза в доклад във вторник застрахователят Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).

Двама моряци бяха убити, а шест търговски кораба бяха ударени от снаряди - два от тях потънаха - около бреговете на Украйна след началото на инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари. 

Лондонските морски застрахователи смятат, че Черно море и Азовско море са високорискови зони, повишавайки разходите за застраховане на кораби в региона до рекордни нива с допълнителна премия, добавена към годишното военно покритие за всяко пътуване. 

В годишния си преглед на безопасността и корабоплаването, водещото дъщерно дружество на групата на Allianz AGCS заяви, че застрахователите също могат да бъдат изправени пред искове, произтичащи от плавателни съдове и товари, блокирани или задържани в украински пристанища и крайбрежни води, тъй като руският флот контролира точките за достъп.

„Застрахователната индустрия вероятно ще види редица искове по специални военни полици от кораби, повредени или загубени от морски мини, ракетни атаки и бомбардировки в зони на конфликт“, каза Юстус Хайнрих от AGCS, цитиран от "Ройтерс".

Москва нарече действията си в Украйна "специална операция", а усилията й да създаде морски коридор бяха отхвърлени с призиви за маршрут под егидата на ООН, който да позволи на десетки кораби и стотици моряци да напуснат района без риск да бъдат ударени.

В отделен доклад миналия месец, компанията за моделиране на риска PCS каза, че застрахователните загуби от конфликта в цялата морска индустрия могат да варират от 3 до 6 милиарда долара, като работната оценка е 5 милиарда долара.

Разширената забрана за руски петрол по силата на санкциите, наложени срещу Москва, може да повиши цената и наличността на корабно гориво, каза AGCS.

„В дългосрочен план може да видим недостиг на корабно гориво, като все повече и повече плавателни съдове ще трябва да използват несъответстващи или нестандартни горива, което може да доведе до искове за повреда на машини в бъдеще“, каза Хайнрих от AGCS.

Проучването, което анализира докладвани загуби и жертви при корабоплаване над 100 бруто тона, казва, че 54 кораба са били загубени в световен мащаб през 2021 г., в сравнение с 65 година по-рано и представлява спад от 57% през последните 10 години.

„Подобен напредък отразява повишения фокус върху мерките за безопасност с течение на времето чрез програми за обучение и безопасност, подобрен дизайн, технология и регулиране на кораба“, каза AGCS.