Гърция ще помогне на България, след като Русия прекъсна доставките на газ

Вече има физическо потвърждение за спиране на количествата, подавани към България

13:50 | 27 април 2022
Обновен: 19:15 | 27 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гърция ще предложи помощ на България, след като Русия прекрати доставките на газ, e казал премиерът Кириакос Мицотакис пред българския си колега Кирил Петков в сряда, предаде "Ройтерс".

„Премиерът каза, че Гърция ще помогне на България да се справи с новата ситуация, причинена от руските решения за енергетиката“, се казва в изявление на офиса на Мицотакис, без да се предоставят повече подробности.

Руският производител на газ "Газпром" заяви в сряда, че е спрял доставките на газ за България и Полша, тъй като не са платили за газа в рубли, което е най-тежкият отговоро на Кремъл досега на международните санкции заради войната в Украйна. 

Гръцки източник, запознат с дискусиите, е казал пред "Ройтерс", че Атина може да помогне на София, като обърне потока на газопровода "Турски поток" - механизъм, който е бил използван и преди. Газопроводът доставя руски газ до Гърция през Черно море, Турция и България.

Служител на гръцкото енергийно министерство каза също, че България вече е резервирала някои товари за втечнен природен газ, които да бъдат доставени през гръцкия терминал за втечнен природен газ Ревитуса край Атина.

Мицотакис каза, че дълго отлаганата газова връзка между двете съседки, интерконекторът Гърция-България (IGB), трябва да бъде готова до юни, каза българският премиер Кирил Петков.

"Той (Мицотакис) потвърди и съвместни действия за диверсификация чрез втечнен природен газ", каза още Петков.

Мицотакис свика спешна среща в сряда с представители на енергийния сектор, за да обсъди въздействието на решението на "Газпром" върху доставките на газ за Гърция, съобщи неговият офис.

Гърция разчита на руски газ за повече от 30% от годишните си енергийни нужди и следващото й плащане към "Газпром" се дължи през май по договор, който изтича през 2026 г.

Атина все още не е изяснила как ще извърши плащането, но заяви, че може да успее за неопределено време да избегне проблеми с доставките на газ, дори ако Русия спре потоците.

Съгласно план за действие при извънредни ситуации, Гърция заяви, че може да получи допълнителен втечнен и тръбопроводен газ от Азербайджан и да прехвърли четири електроцентрали, работещи с газ, на дизел. Освен това ще засили добива на въглища през следващите две години като временна мярка.

"Имаме ясен план и откъде ще дойдат другите доставки на газ. Говорим и с ЕК, защото, докато "Газпром" се опитва да го направи въпрос и проблем между България и "Газпром", всъщност е проблем между "Газпром" и ЕС", заяви на брифинг след заседанието на Министерски съвет Петков.

Министърът на енергетиката Александър Николов каза, че на предстояща среща с Европейската комисия ще се обсъдят общи стъпки. 

"След пресконференцията днес сутринта има две неща, които са важни – едното е, че физически вече има потвърждение за спиране на количествата, подавани към България. Другото е, че по последното плащане от страна на "Булгаргаз" към "Газпром експорт" парите по механизма, който е утвърден в договора, са върнати обратно", каза Николов.