Войната постави застрахователната индустрия в шах

Инвазията в Украйна разкри цяла вселена от непредвидени геополитически рискове, за които индустрията е неподготвена

09:00 | 25 април 2022
Обновен: 12:15 | 25 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Откакто Русия нахлу в Украйна, повече от 750 западни компании или напуснаха Русия, или ограничиха дейността си там. Само тези от санкционираните сектори са били принудени да напуснат; други са го направили в подкрепа на Украйна или в резултат на натиск от страна на потребителите. Но компаниите, които остават в Русия, може да имат проблеми с получаването на застраховки, тъй като застрахователите се опасяват, че неволно ще застраховат компании, чиито операции засягат райони, които са под санкциите на САЩ, Обединеното кралство или ЕС, пише Financial Times.

Дружествата, които нарушават санкциите, са изправени пред сериозни последици, особено от страна на правителството на САЩ, чиито наказания варират от глоби в размер на милиони долари до затворнически присъди за ръководителите.

Геополитиката причинява различни проблеми и на други предприятия. След повече от три десетилетия на глобализация компаниите вече са удобна мишена, когато правителствата искат да предприемат ответни мерки срещу други държави. Така например Пекин ограничи достъпа до китайския пазар на компании от Австралия, Тайван и други страни.

Русия пък планира да конфискува активите на западни фирми, които сега напускат страната. Mercedes-Benz прогнозира загуби в размер на 2 млрд. евро, ако руските власти конфискуват активите на компанията.

Застраховането, разбира се, има за цел да предпази предприятията от различни рискове. Но конфискуването на активи като геополитически инструмент не се вписва точно в застрахователната категория.

"САЩ, Обединеното кралство и ЕС се опитаха да хармонизират санкциите си, но все още има значителни разлики и всяка от тях е подводен камък", казва Нийл Робъртс, ръководител на отдела за морско и авиационно застраховане в застрахователната организация Lloyd's Market Association. "За застрахователите няма избор. Ако искат да продължат да застраховат, те трябва да поемат работата по надлежната проверка, но дори и така е трудно да се забележи експозицията на санкции. Освен това има морален и репутационен аспект и наблюдаваме все по-често самосанкциониране, при което субектите просто решават да се оттеглят, дори и да им е разрешено да търгуват."

Междувременно геополитически мотивираното спиране на вноса или наказателните мита са стрували на австралийските винопроизводители 96% от износа им за Китай. И макар че застрахователите предлагат военни застраховки, подобни бедствия също не представляват точно война.

"Застрахователната индустрия се опитва да актуализира определението за война", казва Джулиан Еноизи, който до началото на този месец беше главен изпълнителен директор на Pool Re, застраховател срещу тероризъм, подкрепян съвместно от застрахователната индустрия и правителството на Обединеното кралство. "Но ще има пропуски, които ще създадат несигурност. Предприятията може да си мислят, че имат покритие, а да разберат, че нямат, или да искат да си купят застраховка, но да не могат."

Тъй като конфронтацията, различна от война между държавите, продължава да се разраства, компаниите ще се сблъскат с други нови и скъпи непредвидени ситуации, които също не се вписват съвсем в съществуващите застрахователни категории. Застрахователите са изправени дори пред необходимостта да моделират и остойностяват всякакви рискове, произтичащи от враждебни действия на правителството, които може би все още не съществуват.

"Дори изменението на климата е по-лесно за моделиране, отколкото свързаните с война действия", отбелязва Еноизи. "Средностатистическият застраховател не може да знае на какво е способна една национална държава."

Днешните геополитически спорове са толкова опасни за бизнеса, защото се случват в глобализиран свят. Международните операции, вериги за доставки и продажби, разбира се, са предпоставка за постоянен финансов успех. Но сега това присъствие се превръща в уязвимост. В своя доклад за нововъзникващите рискове лондонският застрахователен пазар Lloyd's предполага, че се появява празнина в геополитическата застрахователна защита.

Подобно на застрахователите, които решават да преустановят покритието, за да не рискуват неволно да нарушат санкциите, застрахователите може да стигнат до заключението, че не си струва да се опитват да застраховат непознати заплахи, породени от враждуващи правителства. А без налична застраховка, която да ги защити, компаниите могат да стигнат до заключението, че някои видове бизнес вече не са осъществими.