Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Застрахователният сектор след 2020 г.: повече дигитализация, по-малко животозастраховане

Константин Велев, изпълнителен директор на ЗАД "Армеец", председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи, "Бизнес старт", 20.04.2021 

12:55 | 20 април 2021
Обновен: 14:24 | 20 април 2021
Автор: Димитър Баларев

Пандемията промени нагласите на клиентите в застраховането - все повече се предпочитат дигиталните услуги, дистанционния начин на обслужване. Темпът на растеж на застрахователния сектор от предходните години беше негативно засегнат от кризата и браншът приключи 2020 г. на нивата от 2019 г. Това заяви Константин Велев, изпълнителен директор на ЗАД "Армеец" и председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

По думите на Константин Велев за по-нататъшната дигитализация в застраховането са необходими редица нормативни промени, тъй като секторът е регулирана дейност и респективно изискванията са сериозни.

"В тази посока има какво да се прави от гледна точка на регулации на българско равнище, за да се улеснят процесите. Нормативната база в една недигитална среда беше адекватна като подход, но оттук нататък пандемията наложи тази нова реалност и ние трябва да се съобразяваме с нея".

От разговора стана ясно, че пандемията не се е отразила толкова тежко върху застрахователния сектор, колкото първоначално се е очаквало.

"Пазарните данни за 2020 г. вече са публикувани от КФН, като от тях се вижда, че пазарът по общо застраховане е на нивата от 2019 г. Темпът на растеж, който наблюдавахме през последните години, беше практическинегативно засегнат, като в условията на икономическа и здравна криза, това е нещо приемливо". 

По думите на изпълнителния директор на ЗАД "Армеец" по-сериозно засегнато е животозастраховането, където има действително по-отчетлив спад от 10% спрямо предходната година.

"При автомобилното застраховане ситуацията е такава, каквато беше през 2019 г. от гледна точка на краен резулатат. "Гражданската отговорност" е с много лек спад - под 1% спрямо 2019 г., а "Каско" е с много лек ръст от около 1% спрямо 2019 г. Като цяло двете застраховки запазиха обемите си".

Председателят на УС на Асоциацията на българските застрахователи коментира и защо в България водещо е автомобилното застраховане /„Гражданска отговорност“ и „Каско“ са със 71% дял от пазара/, докато в Европа доминиращо е животозастраховането /60% дял/, а след него се нареждат здравното застраховане, автомобилното и имущественото. Развитото животозастраховане предполага по-стабилен жизнен стандарт, краткосрочна предвидимост, както и по-висока финансова грамотност и застрахователна култура, коментира гостът.

Като част от кампанията за отбелязването на 25-годишния юбилей ЗАД "Армеец" ще предостави възможност на младежи, които искат да се развиват в сферата на застраховането, ставайки партньор на инциативата "Млад застраховател" на Висшето училище по застраховане и финанси.

"Това е една инциатива, която започна от ВУЗФ и в която ние видяхме една прекрасна възможност да отбележим по още един начин нашия юбилей. Става дума за стипендия, която ние ще осигурим по магистърска програма "Застрахователен бизнес и риск мениджмънт". Има четири предварително зададени теми в конкурса, които по избор всеки кандидат може да разработи, като журито основно ще се състои от преподаватели от ВУЗФ и наш представител".

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук