Кой носи короната на най-продаван автомобил в САЩ

Toyota отново надминава GM по продажби в САЩ според последните класации

18:00 | 2 април 2022
Обновен: 19:39 | 2 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Борбата на автомобилните производители с проблемите във веригата за доставки продължи и през първото тримесечие, тъй като всички големи производители, които съобщиха за продажбите си, отбелязаха рязък спад през периода. General Motors Co., който миналата година загуби короната по продажби в САЩ, отново се нареди зад Toyota Motor Corp., пише Bloomberg.

Недостигът на полупроводници и пандемичните сътресения все още тежат на индустрията, която сега е изправена пред допълнителни предизвикателства, свързани с войната в Украйна, нестабилните цени на горивата и трудните за намиране материали за батерии и други компоненти. Това пречи на производството и оставя празни търговските площи в САЩ.

Според средната прогноза на осем пазарни изследователи, анкетирани от Bloomberg, автомобилните производители вероятно ще реализират сезонно изгладени продажби от около 13,2 млн. нови автомобила на годишна база през март, което е с 26% по-малко в сравнение с предходната година.

Влиянието на предизвикателствата стана по-ясно в петък, когато големите автомобилни производители започнаха да отчитат продажбите в САЩ за периода от началото на годината досега. Tesla Inc, която отчита доставките в световен мащаб, и Ford Motor Co. също ще обявят данните си през следващите дни.

Toyota, която изпревари GM през последното тримесечие на 2021 г. като продавач № 1 в САЩ, запази короната си в началото на 2022 г. въз основа на първоначалните отчети. За това допринесоха по-големите наличности, по-малкият брой опции за оборудване и голямата зависимост от хибридните модели. Потребителите се насочиха към хибридите и електромобилите на фона на покачващите се цени на бензина.

Друг е въпросът дали купувачите действително могат да получат това, което търсят. Много производители трябваше да забавят производството си поради проблеми с веригата за доставки, което означава, че потребителите трябва да чакат по-дълго за предпочитания от тях модел автомобил, да платят по-високи цени или да си купят нещо съвсем друго.

Продажбите на GM потъват
General Motors отбеляза 20% спад в продажбите до 512 846 леки и товарни автомобила, отстъпвайки на конкурента си Toyota за второ поредно тримесечие - макар и с по-малко от 2000 автомобила. Продажбите на най-скъпите пикапи и джипове се увеличиха, тъй като компанията насочи доставките на полупроводници към тези високодоходни автомобили. Продажбите на камионите Chevy Silverado HD се увеличиха с 11%, на тежкотоварната версия на пикапа GMC Sierra - с 12%, а на бляскавия Cadillac Escalade - с 6,7%.

Toyota акцентира върху хибридите
Продажбите на японския автомобилен производител през първите три месеца спаднаха с 15% до 514 592 автомобила, което отразява ограниченията в производството поради недостига на чипове. Хибридните модели с газово-електрическо задвижване, които сега съставляват повече от една четвърт от продажбите на Toyota, спаднаха само с 3,9%, тъй като автомобилният производител даде приоритет на тези превозни средства за оскъдните чипове. Продажбите на хибридните версии на най-продавания автомобил на марката - компактния SUV RAV4 - нараснаха с двуцифрени числа през тримесечието. 

Спад на Stellantis
Трансатлантическият автомобилен производител Stellantis NV заяви, че продажбите му са спаднали с 14% през първото тримесечие, което е по-добре от спада на останалата част от индустрията. Марката Jeep е помогнала продажбите да не спаднат още повече с изравнен обем в сравнение със същото тримесечие преди година. Пикапът Ram може да се похвали с доставки на 127 116 автомобила, което е с 15% по-малко, но повече от Silverado на GM през тримесечието.

Рекорд в продажбите на дребно на Hyundai
Търговията на дребно беше гореща за корейския автомобилен производител, като продажбите в САЩ нараснаха с 1,4% до рекордните 159 676 автомобила, дори и при общ спад на продажбите на марката с 4%. Hyundai обяснява спада с решението си да спре продажбите на автомобили на компании за отдаване под наем и други фирми, което има за цел да спести полупроводници за по-печелившия канал за продажба на дребно. Сред отличниците бяха компактният SUV модел Tucson и субкомпактният SUV модел Venue. 

Спад на Honda CR-V
Продажбите на Honda намаляха с 23% през тримесечието до 266 418 автомобила, като доставките на най-продавания компактен SUV модел CR-V спаднаха с 38%. Но Honda се възползва и от по-голямото търсене на хибридните си модели, като през март достигна месечен рекорд по продажби на тези модели.

Nissan Leaf Lift
Продажбите на Nissan спаднаха с почти 30% до 201 081 единици през първите три месеца, а луксозната марка Infiniti беше засегната особено силно - с 41%. Светъл лъч за продажбата на марката бе електрическият автомобил Leaf, който отбеляза скок от 49%.