Nike и Adidas скачат с двата крака във виртуалния NFT пазар

Любителите на маратонките са във възторг - може ли нещо да ги спъне

10:07 | 15 януари 2022
Обновен: 17:22 | 15 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Виртуалните обувки не натоварват марките за облекло с инвентар или проблеми по веригата за доставки. Те обаче са свързани с други рискове.
Незаменяемите токени, или NFT, много си пасват с маратонките: Те се предлагат в ограничени количества, зависят от изключително високото търсене и предизвикват спекулативна мания на пазара за препродажба. Затова не бива да ни изненадва, че Nike, Adidas и Under Armour са навлезли на пазара. Ще успеят ли да се наложат?

NFT-ите са цифрови активи - изкуство, видеоклипове, всичко, което може да съществува в цифров вид - които могат да се търгуват, но не са "заменяеми", което означава, че са уникални и не могат да бъдат разменени за идентичен актив. Един долар или барел петрол е заменяем, а едно произведение на изкуството или дом - не. За марки като Nike или Adidas, NFT могат да бъдат под формата на колекционерски дигитални маратонки или такива, които собственикът може да носи във виртуалното пространство - например във видеоигра или в метавселената, пише Wall Street Journal.

В някои случаи NFT се предлага, както с цифровата обувка, така и с правото на бъдеща доставка на истинска обувка, което служи като своеобразен билет за физическия продукт.

Дебют
Миналия месец Nike направи голяма крачка в тази посока, когато придоби RTFKT (произнася се "artifact"), стартъп, който създава NFT на маратонки и други колекционерски предмети. Първите пускания на NFT са успешни: Дебютните NFT на Under Armour и Adidas миналия месец се разпродадоха бързо, като Adidas реализира продажби за 23 млн. долара за няколко часа . Тези, които притежават NFT "Into the Metaverse" на Adidas, които при дебюта си струваха приблизително 765 долара, сега ги продават за повече от 2500 долара на пазара за NFT OpenSea.

nike

Виртуалната колекция от маратонки "Genesis Curry Flow" на Under Armour получи 333 долара при първоначалната продажба миналия месец, а сега цената им варира от 551 до над 15 000 долара. Разбира се, главозамайващите печалби не са нещо ново на пазара на маратонки. Air Jordans, чиято цена през 1985 г. е била 65 долара, миналата година достигнаха 20 000 долара в платформата за препродажба StockX.

Скептиците по отношение на NFT са многобройни, но когато става въпрос за много търсен и скъп предмет, цифров такъв, съхраняван в блокчейн, е много по-лесен за удостоверяване, прехвърляне и продажба, отколкото обувка или картина. Може би по-важното е, че макар марките да не получават дял всеки път, когато маратонка бъде препродадена, те могат да го направят с NFT, тъй като възнагражденията могат да бъдат включени в блокчейн. RTFKT, създателят на виртуални маратонки, който Nike придоби, взема 5% дял от всяка продажба (и препродажба) на аватар и 10% за всички останали продукти, включително виртуални обувки.

NFT-01

Само заради тази структура на възнагражденията вероятно си струва да се проучат NFT-ите за компании като Nike, които биха могли да използват токените като начин за предварителна продажба на физически продукти. Такъв вече е случаят с дебютните NFT на Adidas, които предлагат на притежателя си виртуални облекла и правото да ги замени за безплатни ексклузивни физически продукти: качулка, анцуг и шапка. Насочването на продажбите чрез NFT също така ще позволи на компаниите да вземат директно парче от бързо развиващия се пазар за препродажба на маратонки, който се оценява на поне 6 млрд. долара в световен мащаб към 2020 г., или приблизително колкото приходите на Nike в Китай около 2019 г. Cowen смята, че пазарът на препродажба може да достигне 30 млрд. долара до 2030 г.

И, разбира се, самият пазар на NFT се разраства главоломно: През 2020 г. NFT са сменили собственика си на стойност малко над 100 милиона долара. По оценки на Chainalysis през миналата година този обем е нараснал до 44,2 млрд. долара.

Изглежда има естествено демографско припокриване между типично младите любители на маратонките и тези, които се интересуват от NFT. В проучване, проведено през април от CivicScience, лицата на възраст между 18 и 24 години са най-запознати с пространството на NFT, като 14 % от тях твърдят, че са инвестирали в NFT, а 18 % - че се интересуват от това. Но това припокриване е и в двете посоки: Бюджетите в реалния свят са ограничени, а виртуалният свят може просто да канибализира търсенето на маратонки.

adidas

Виртуалните маратонки няма да натоварят марките за облекло с инвентар или с проблеми по веригата за доставки. Те обаче са свързани с други рискове. Някои NFT се продават на енергоемки блокчейн вериги, които начисляват диво вариращи "такси за газ" за всяка транзакция. Купувачите на NFT могат да се сблъскат и с изненадващи данъчни задължения в бъдеще. А дигитално настроените маси също са строги критици: Колкото един страхотен продукт може да предизвика възторг, толкова и един лошо изглеждащ продукт може бързо да бъде "отказан".

Ерин Мърфи, анализатор в Piper Sandler, която вижда светло бъдеще за модела на повтарящи се сделки, който пазарът на NFT може да донесе за марки като Nike, също посочва, че марките ще трябва да помислят колко бързо могат да увеличат дефицита в цифровата сфера. Според оценките на Piper Sandler около 5% от продуктите на Nike са "hype" или лимитирани версии.

NFT-02

Nike владее света на физическите маратонки, но това не гарантира дигитална доминация, където компании като Yuga Labs, създателят на най-продаваната колекция Bored Ape Yacht Club NFT, управляват. Не е достатъчно да се продава точно копие на физическата маратонка, качулка или чанта във виртуалния свят, казва Акаш Нигам, главен изпълнителен директор на Genies, компания за технологии за аватари, чиято платформа позволява на потребителите да обличат своите аватари с цифрови аксесоари за носене. "Трябва да прекрачите границите - гравитацията и физиката на реалния свят", казва той. За марките това вероятно означава много споделяне на приходи и партньорства в преходния период.

Виртуалният свят обещава истински пари. Той също така идва със свой собствен набор от правила.