"Омикрон" се появи във Великобритания, Германия и Италия, Израел затваря границите

Финансовите пазари се сринаха в петък, особено акциите на авиокомпаниите и други в туристическия сектор

10:28 | 28 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Великобритания, Германия и Италия откриха случаи на новия вариант на коронавируса "Омикрон" в събота и британският премиер Борис Джонсън обяви нови стъпки за ограничаване на вируса, докато повече нации наложиха ограничения за пътуване от Южна Африка.

Откриването на варианта предизвика глобална загриженост, вълна от забрани или ограничения за пътуване и разпродажба на финансовите пазари в петък, тъй като инвеститорите се притесняваха, че "омикрон" може да забави глобалното възстановяване от почти двегодишната пандемия.

Израел заяви, че ще забрани влизането на всички чужденци в страната и ще въведе отново антитерористичната технология за проследяване на телефони, за да ограничи разпространението на варианта.

Двата свързани случая на "омикрон", открити във Великобритания, са свързани с пътуване до Южна Африка, каза британският здравен министър Саджид Джавид.

Джонсън изложи мерки, които включват по-строги правила за тестване за хора, пристигащи в страната, но не ограничават социалната активност, освен изискването за носене на маска в някои условия.

„Ще изискаме всеки, който влезе във Великобритания, да направи PCR тест до края на втория ден след пристигането си и да се самоизолира, докато получи отрицателен резултат“, каза Джонсън на пресконференция.

Хората, които са влезли в контакт с хора с положителна проба за предполагаем случай на "омикрон", ще трябва да се самоизолират за 10 дни и правителството ще затегне правилата за носене на маски, каза Джонсън, добавяйки, че стъпките ще бъдат преразгледани след три седмици.

Министерството на здравеопазването в германската провинция Бавария също обяви два потвърдени случая на варианта. Двамата души се влезли в Германия на летището в Мюнхен на 24 ноември, преди Германия да определи Южна Африка като зона с вирусен вариант и сега се изолират, каза министерството, като посочи, че хората са пътували от Южна Африка.

В Италия Националният здравен институт съобщи, че случай на новия вариант е бил открит в Милано при човек, идващ от Мозамбик.

Чешките здравни власти също казаха, че проучват предполагаем случай на вариант при човек, който е прекарал известно време в Намибия.

Вариантът "Омикрон" бе наречен обезпокоителен от Световната здравна организация - той е потенциално по-заразен от предишните варианти на заболяването, въпреки че експертите все още не знаят дали ще причини повече или по-малко тежък COVID-19 в сравнение с други щамове.

Главният медицински директор на Англия Крис Уити каза на същата пресконференция като Джонсън, че все още има голяма несигурност около "омикрон", но "има разумен шанс поне да има известна степен на защита чрез ваксина".

Вариантът е открит за първи път в Южна Африка и оттогава има потвърдени случаи в Белгия, Ботсвана, Израел и Хонконг. 

Полети до Амстердам

Холандските власти съобщиха, че 61 от около 600 души, пристигнали в Амстердам с два полета от Южна Африка в петък, са дали положителна проба за коронавирус. Здравните власти провеждаха допълнителни тестове, за да видят дали тези случаи включват новия вариант.

Финансовите пазари се сринаха в петък, особено акциите на авиокомпаниите и други в туристическия сектор. Цените на петрола паднаха с около 10 долара за барел.

Може да отнеме седмици на учените, за да разберат напълно мутациите на варианта и дали съществуващите ваксини и лечения са ефективни срещу него. 

Ограничения за пътуване

Въпреки че епидемиолозите казват, че ограниченията за пътуване може да са закъсненили, за да спрат разпространението на "омикрон" в световен мащаб, много страни по света - включително Съединените щати, Бразилия, Канада и страните от Европейския съюз - обявиха забрани за пътуване или ограничения за Южна Африка в петък.

заразени европа

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) и Държавният департамент добавиха в събота към предварително обявените ограничения за пътуване от Вашингтон осем други южноафрикански страни.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис каза пред репортери в събота, че администрацията ще предприеме внимателни действия, когато беше попитана за допълнителни ограничения за пътуване. „Засега направихме това, което смятаме за необходимо“, каза Харис.

Също в събота Австралия заяви, че ще забрани влизането на хора, които не са граждани на страната и са били в девет южноафрикански държави, и ще изисква контролирани 14-дневни карантини за австралийски граждани, които се връщат оттам.

Япония и Великобритания заявиха, че разширяват ограниченията за пътуване до повече африкански страни, докато Южна Корея, Шри Ланка, Тайланд, Оман, Кувейт и Унгария обявиха нови ограничения за пътуване.

Южна Африка се притеснява, че ограниченията ще навредят на туризма и други сектори на икономиката й, каза външното министерство в събота, добавяйки, че правителството се ангажира със страните, които са наложили забрани за пътуване, за да ги убеди да ги преразгледат.

"Омикрон" се появи, докато много страни в Европа вече се борят с нарастването на инфекциите от COVID-19, а някои отново въведоха ограничения върху социалната активност, за да се опитат да спрат разпространението. Австрия и Словакия въведоха блокиране. 

Ваксинации

Новият вариант също така хвърли светлина върху различията в това доколко населението на света е ваксинирано. Въпреки че много развити страни въведоха бустери с трета доза, по-малко от 7% от хората в страните с ниски доходи са получили първата си ваксина срещу COVID-19, според медицински и правозащитни групи.

Сет Бъркли, главен изпълнителен директор на GAVI Vaccine Alliance, който заедно със СЗО ръководи инициативата COVAX за справедливо разпределение на ваксините, каза, че това е от съществено значение, за да се предотврати появата на повече варианти на коронавирус.

„Въпреки че все още ни трябват повече данни за "омикрон", ние знаем, че докато голяма част от световното население не е ваксинирано, вариантите ще продължат да се появяват и пандемията ще продължи да се удължава“, каза той в изявление за "Ройтерс". 

„Ще предотвратим появата на варианти, само ако сме в състояние да защитим цялото население на света, а не само богатите части."