Решение на полския Конституционен съд задълбочава спора с ЕС

По този начин Европейската конвенция за правата на човека няма да може преценява законността на назначаването на съдии в полския конституционен съд

12:04 | 25 ноември 2021
Обновен: 12:16 | 25 ноември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Конституционният съд на Полша постанови, че Европейската конвенция за защита на правата на човека не може да поставя под въпрос статута на полските съдии, пише Bloomberg.

Решението e в отговор на дело, заведено от полския министър на правосъдието Збигнев Зиобро. To идва на фона на дългогодишна битка между Варшава и Брюксел за поредица от промени, които според критиците подкопават фундаментално независимостта на полската съдебна система. Европейската комисия оспори няколко аспекта от реформите на Варшава в Европейския съд, като постанови, че някои от промените като новият дисциплинарен режим за съдиите са незаконни. 

Европейският съд по правата на човека е правораздавателна институция, различна от ЕС. През май той постанови, че на полския бизнес е било отказано правото на справедливо изслушване, тъй като съдия от конституционния съд е бил незаконно назначен.

В решението си в сряда полският конституционен съд постанови, че част от член 6.1 от Европейската конвенция за правата на човека, която гарантира правото на справедлив процес от независим съд, не е приложим в полската съдебна система. По този начин Европейската конвенция за правата на човека няма да може преценява законността на назначаването на съдии в полския конституционен съд.

Якуб Ярачевски, правен експерт в Democracy Reporting International каза, че решението е важно, защото конфликтът с върховенството на закона в Полша се прехвърля и в други международни институции като Европейската конвенция за правата на човека.

„Европейският съд по правата на човека издаде няколко решения по отношение на Полша и сега виждаме ответната реакция. Това е опит да се отхвърлят решенията на международната институция".

„Това решение прехвърля тази криза отвъд конфликта между Варшава и Брюксел относно това как трябва да работи ЕС. Вече е ясно, че става дума за това как полското правителство накърнява върховенството на закона в страната и в различните международни институции.

Полският заместник-министър на правосъдието Себастиан Калета приветства решението на конституционния трибунал. „Последният опит за външна и незаконна намеса в съдебната система на Полша беше предотвратен от конституционния съд“, написа той в Twitter.

Неразбирателството между Полша и ЕС относно съдебните промени във Варшава се засилва, откакто консервативно-националистическата партия „Право и справедливост“ предприе редица реформи, които според нея са необходими за подобряване на функционирането на съдебната система.

Спорът достигна връхната си точка миналия месец, когато полският конституционен съд постанови, че части от правото на ЕС са несъвместими с полската конституция, което постави под въпрос бъдещето на Полша като част от съюза. От своя страна Брюксел забави одобрението на пакета за икономическо възстановяване на Полша от Covid-19, като на практика замрази финансиране от 36 милиарда евро и предизвика призиви за нов механизъм за условност, който да се използва за удържане на допълнителни европейски средства за Варшава.