Ryanair напуска борсата в Лондон заради Брекзит

Най-големият нискотарифен превозвач в Европа изпълнява най-голямата част от полетите си от летище Станстед в Лондон

11:02 | 19 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ryanair потвърди в петък намерението си да излезе от Лондонската фондова борса (LSE) следващия месец, заявявайки, че обемът на търговията не оправдава разходите, свързани със запазването на допълнителна регистрация.

Ирландската авиокомпания заяви на 1 ноември, че планира да се откаже от листинга си поради спад в обемите на търговия там, нанасяйки удар върху статута на Лондон като световен финансов център след Брекзит.

Този ход идва, след като правата на глас на британските акционери бяха ограничени след Брекзит и последва минната компания BHP, която заяви през август, че ще премахне структурата си с двоен листинг и ще направи Сидни своя основен листинг.

Решението на Royal Dutch Shell в понеделник да премахне структурата си с двоен листинг и да премести главния си офис във Великобритания от Нидерландия също поднови фокуса върху двойните листинги, които често се критикуват като сложни и скъпи. 

Ryanair заяви, че последният ден за търговия на акциите й на LSE ще бъде 17 декември.

Ryanair заяви, че ще продължи да държи първичната си регистрация на Euronext Дъблин и своите американски депозитарни разписки (ADR) на Nasdaq в САЩ (NDAQ.O). През 2012 г. компанията понижи листинга си на LSE от премиум на стандартен.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри каза миналия месец, че Брекзит е довел ЕС собствеността в компанията под 50% - като се има предвид, че Великобритания вече не е част от блока - и че Европейската комисия иска "да се види, че компанията предприема действия "

Ryanair заяви през 2020 г., че гражданите на Великбритания, както и други лица, които не са граждани на ЕС, от януари 2021 г. вече няма да имат право да придобиват обикновените акции - решение, взето, за да се гарантира, че авиокомпанията остава мажоритарна собственост на ЕС и запазва пълните права за лицензиране и полети в блока след Брекзит. 

Докато редица компании изчезнаха от лондонския фондов пазар, Ryanair е първата, който изрично цитира Брекзит. Най-големият нискотарифен превозвач в Европа изпълнява най-голямата част от полетите си от летище Станстед в Лондон, което няма да бъде засегнато.

Правилата за собственост на авиокомпаниите, определени преди десетилетия за защита на индустрията в Европа, играят роля в този ход, добавяйки слой сложност към развода с ЕС, който влезе в сила в началото на тази година.

Базираните в ЕС превозвачи трябва да бъдат притежавани и контролирани в рамките на блока, а с Брекзит гражданите на Великобритания вече не отговарят на изискванията.

Дори след предприемането на няколко стъпки за ограничаване на собствеността извън ЕС, малко над една трета от акциите на Ryanair се държат от държави-членки, каза главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри пред Bloomberg TV по-рано този месец. Тогава той каза, че базираният в Дъблин превозвач трябва да предприеме допълнителни стъпки, за да достигне ниво общо над 50%.

"Това е неизбежна последица от Brexit“, каза О’Лиъри. "Трябва да бъдем собственост и контролирани от ЕС, а премахването от Лондон е сравнително малка инициатива в тази стратегия."

Брекьзит оказа натиск върху LSE и по други начини.

Тъй като британските акции се търгуват с отстъпка спрямо световните индекси, фондовият пазар в Лондон се свива с един от най-бързите темпове сред световните борсови центрове. Евтините оценки предизвикаха поток от обратно изкупуване и насърчиха вълна от придобивания от чуждестранни купувачи и къщи за частни инвестиции.