Хидроелектрика може да е най-голямото IPO в Румъния

Лудвиг Соболевски, Изпълнителен директор на Румънската фондова борса, в Investbok, 2 ноември 2015

13:24 | 3 ноември 2015
Автор: Димитър Баларев
Лудвиг Соболевски, Изпълнителен директор на Румънската фондова борса. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Лудвиг Соболевски, Изпълнителен директор на Румънската фондова борса. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Смятате ли, че до момента румънското правителство не постига целите си да продаде поне три компании на фондовата борса, за да може да намали бюджетния дефицит и да привлича инвеститори?

- Сигурен съм, че правителството ни трябва за развиването на капиталовите пазари в Румъния, да сменя правилата и политиките, да подобрява средата за бизнес. То трябва да снабди пазара с активи и тук идва въпросът с приватизацията.

Това е добър начин да се увеличи производителността и за управление на държавната собственост, което е една от горещите теми в Румъния. През 2015 г. нямаше някакви основни транзакции, но вярвам, че догодина можем да видим това.

Част от плана са компании, в които правителството имаше миноритарен дял - Румънските пощи, Телеком Румъния, летището в Букурещ. Коя компания ще бъде интересна през следващата година?
- В някои компании държавата има миноритарен дял, в други има по-голям дял - например, в телекома има голям дял, но е под 50%. Всички компании реалистично могат да дойдат на пазара следващата година. Но най-очакваната от тях е "Хидроелектрика", която произвежда ток от водни източници. Енергийният сектор е специална част от икономиката на Румъния. Ако погледнем компаниите, листнати на Букурещката фондова борса, доминират компаниите от енергетиката и някои финансови институции.
Това също показва Румъния като страна с много интересен енергиен микс. Страната произвежда много и изнася електоенергия, развиваме ядрена енергетиката, имаме и най-големия производител на газ в Централна и Източна Европа. Надяваме се, че "Хидроелектрика" ще бъде най-голямото IPO, правено някога в Румъния.
Тези компании са много интересни за инвеститорите, които търсят високи дивиденти.

Прочетох едно от вашите интервюта, в което казвате, че се заинтересуван от румънските пощи?
- Това е много интересен бизнес, защото бизнес моделът на държавната поща съчетава традиционните услуги, като изпращане на писма, с финансови услуги като застраховки и банкови услуги. Видяхме наскоро някои много успешни IPO на тези компании в Европа - в Португалия и Великобритания, в Полша пощенският оператор също ще мине през IPO.

Чуйте цялото интервю във видеото.