Шистовите сондажи са изправени пред шок от 8 милиарда долара

Цените на газа в САЩ се сринаха с почти 80% от август насам и се очаква някои компании да затворят кладенци, тъй като финансите им се затягат

09:00 | 22 юни 2023
Обновен: 15:41 | 22 юни 2023
Автор: Екип Bloomberg Businessweek Bg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стремителните цени на енергията превърнаха американските сондажи за природен газ в машини за пари, които възнаградиха акционерите с тлъста възвръщаемост и обратно изкупуване на акции през последните две години. Но разцветът изглежда приключи.

Пренасищането на предлагането в САЩ, което никой не очакваше, предизвика срив в цените на горивото за електроцентрали и пещи, което накара анализаторите да намалят прогнозите за свободния паричен поток за сектора. За група от шест сондажи за шисти, фокусирани върху газа, която включва най-добрия производител EQT Corp., това означава, че около 8 милиарда долара, които се очакваше да бъдат налични за дивиденти и обратно изкупуване на акции, вече не се обсъждат. Само за четири месеца колективната перспектива за паричните потоци за групата за 2023 г. се сви със 75%.

Този обрат на съдбата подчертава драматичния спад на местния газ, който неотдавна през август достигна 14-годишен връх, достигайки над 10 долара за милион британски топлинни единици. През април горивото се понижи около границата от 2,17 долара, цена толкова ниска, че някои изследователи отменят сондажни проекти и изтеглят платформи от находището.

Пренасищането се разви след като ключово съоръжение за износ на газ в САЩ беше затворено поради пожар и необичайно меката зима намали търсенето на отопление. Инвеститорите за пръв път видяха колко дълбок е спадът на цените, когато американските сондажи започнаха да обявяват резултати за първото тримесечие в края на април.

Фючърсите за газ за доставка до края на тази година са средно около 2,80 долара на Нюйоркската търговска борса, под 3+ долара, от които повечето производители се нуждаят, за да генерират „разумен“ свободен паричен поток, според Роб Тумел, който помага в управлението на около 8 милиарда долара в свързани с енергетиката активи в Tortoise Capital. „Това ще ограничи размера на приходите за обратно изкупуване на акции и изплащане на дивидентите, които някои от тези компании са заявили“, казва Тумел. Някои компании може да ограничат капиталовите разходи, за да защитят изплащанията на инвеститорите, добавя той.

Ниските цени на газа принуждават сондажите да ограничат растежа на производството в интерес на запазването на паричните средства. Comstock Resources Inc. и Southwestern Energy Co. вече сигнализираха за забавяне на работата в района на Haynesville Shale в Луизиана.

„Това, което ще пострада най-много, е броят на сондажните платформи“, казва Анджи Гилдеа, която ръководи американския екип за енергия, природни ресурси и химикали на KPMG LLP. Ръководните екипи „ще поемат по-ниския ръст на производството пред необходимостта да намалят дивидентите за акционерите“, казва тя.

Ситуацията е толкова ужасна, че анализаторите на Citigroup Inc. Предвиждат, че някои компании ще затворят кладенци. Това обикновено се случва само при природни бедствия. „Очакваме по-нататъшни намаления както на платформите за природен газ, така и на флотилиите за фракциониране в Haynesville, докато дроселиране и затваряне вероятно ще са необходими във всички басейни до лятото“, пишат анализатори на Citigroup, водени от Пол Даймънд, в писмо до клиентите , отнасящо се до възможно забавяне или спиране на някои операции по фракинг.

Разбира се, повечето производители на газ в САЩ се очаква да генерират свободен паричен поток тази година. Нещо повече, през 2024 г. се очаква възстановяване, тъй като експортното търсене се засилва, стимулирайки цените. „Не мисля, че можем да се задържим под $3 природния газ за много дълго време“, казва Тумел. „И това просто означава много свободен паричен поток за тези компании в бъдеще“.

Но поне през останалата част от 2023 г., сондажите са изправени пред предизвикателства, които включват по-строга среда за заеми. Скорошно проучване, проведено от адвокатската кантора Haynes & Boone LLP, показва, че повечето участници в индустрията очакват банковите кредитни линии за енергийните изследователи да се свият през следващите месеци, тъй като стойността на техните петролни и газови запаси намалява. И компаниите ще продължат да се борят с инфлацията на разходите и недостига на работна ръка. „Когато не можете да наемете екипи, когато разходите ви са с 20%, 30% по-високи, отколкото са били“, казва Гилдеа от KPMG, „това прави много по-трудно управлението при спад на цените.“ - Герсон Фрейтас Младши

В РЕЗЮМЕ През последните две години шистовите сондажи поддържаха инвеститорите щастливи чрез богати дивиденти и обратно изкупуване на акции. Но неотдавнашният спад в цените на газа ще намали тяхното генериране на финанси.