Скандал за 2,7 млрд. евро: Барса отмъсти на Ла Лига за Меси

Каталунците отказаха да одобрят сделката между федерацията и CVC

11:52 | 6 август 2021
Обновен: 11:58 | 6 август 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Барселона започна война с Ла Лига заради Лео Меси, който не може да подпише нов договор с родния си клуб по бюрократични причини, въведени от футболната федерация, пише Gol.bg.

Каталунците станаха втория клуб от елита на Испания, който отказа да одобри сделката между Ла Лига и CVC, според която в испанското първенство ще бъдат инвестирани 2,7 млрд. евро. Вчера и Реал Мадрид обяви, че се противопоставя на проекта LaLiga Impulse.

Каталунците обвиниха лигата за напускането на суперзвездата си. Ако сделката със CVC бе осъществена, преподписването с аржентинския гений спокойно щеше да бъде осъществено, но федерацията първо не допусна сделката между играча и клуба поради строгите си правила за финансов феърплей. В такъв случай сделка между финансовия благодетел и първенството става излишна за Барселона.

"Барселона, след анализирането на скорошното обявяване на стратегическото сътрудничество с международния инвестиционен фонд CVC, иска да изрази следната позиция: Клубът смята, че обявената операция не е била обсъдена достатъчно с клубовете (притежатели на ТВ правата), че сумата не е съответстваща с продължителността и че сделката оказва въздействие върху аудиовизуалните права на клубовете за следващите 50 години. Барселона счита, че не е подходящо да се подписва половинвековно споразумение предвид неяснотата, която винаги присъства в света на футбола", пише в съобщението на клуба.

Условията на договора, който е описан от Ла Лига, осъжда бъдещето на Барселона по отношение на правата за излъчване. Барселона желае да изрази своята изненада от споразумението, сключено от Ла Лига, в което мненията на отборите, включително тези на Барселона, не са взети предвид. Дори не е имало представяне на опции от други кандидати, за да се оценят предимствата и недостатъците в постпандемичната ситуация, в която все още има много въпроси, които остават висящи", се казва още в него.

Повече спортни новини може да прочетете на Gol.bg.