„Лукойл“ придобива футболния клуб „Спартак Москва“

През май Nike прекрати спонсорския си договор със“ Спартак“, 10-кратен шампион на руската Висша лига, тъй като те няма да участват в европейските състезания заради санкции

15:15 | 22 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomeberg
Снимка: Bloomeberg

Руската петролна компания „Лукойл“ заяви в понеделник, че е закупила руския клуб от Висшата лига „Спартак Москва“, както и стадиона в Москва, където играе домакинските си мачове.

„Спартак“ е разтърсван от финансови проблеми в резултат на военната намеса на Русия в Украйна, която предизвика вълна от западни санкции срещу Москва и допълнително изолира руската бизнес общност.

„Лукойл“, който беше генерален спонсор на „Спартак“ повече от две десетилетия, заяви, че придобиването на 100% дял в клуба означава, че дългогодишният собственик и президент Леонид Федун ще се откаже от всичките си мениджърски роли.

Федун се оттегли от поста вицепрезидент на Лукойл през юни. Милиардерът купи клуба през 2004 г., когато той беше в сериозни финансови затруднения.

„Искам да изразя искрената си благодарност на моите приятели и колеги от „Лукойл“, че се съгласиха да подкрепят такъв значим социален проект като „Спартак“ в тази трудна ситуация“, каза Федун в изявление на уебсайта на клуба.

През май Nike прекрати спонсорския си договор със“ Спартак“, 10-кратен шампион на руската Висша лига, тъй като те няма да участват в европейските състезания през следващия сезон поради действията на Русия в Украйна.

„Спартак Москва“ също разпусна втория си отбор, като се позова на финансови затруднения и необходимостта да намали бюджета си.