Скандалът във Volkswagen се отразява на германските градове

Ханс Никълс от Bloomberg News с коментар за последствията от скандала във Volkswagen върху германската икономика

14:41 | 23 октомври 2015
Обновен: 14:47 | 23 октомври 2015
Завод на Volkswagen
Завод на Volkswagen

Как ще се отрази скандалът във Volkswagen на местните власти?

Ханс Никълс, Bloomberg News: Ще загубят приходи от данъци, защото в Германия този вид данък се определя както на базата на площ, така и като процент от корпоративния данък общ доход. Ако намалеят приходите, данъците също ще бъдат по-малко.

Също така, ако в тези градове има съкращения, по-малко хора ще работят и така ще се събират по-малко данъци. Ако погледнем някои от градовете, където се произвеждат Volkswagen и Audi, ще видим, че на практика те принадлежат на компаниите – например във Волфсбург на юг от Берлин, с население 125000 души, 60000 работят в завода на Volkswagen. От града съобщават, че са замразили бюджета си, че ще спестят 19 милиона евро, предвидени за ледени пързалки и други проекти.

Вижте галерията:

http://www.bloombergtv.bg/gallery/testove-za-vredni-emisii

Ако погледнем Инголщат в Бавария, където произвеждат Audi - 40000 души от всички 131000 работят в завода.

Имаме и Залцгитер, където се произвеждат дизелови двигатели, вече говориха за промени в производството, като премахнат една от смените на поточната линия.

Изчисляват, че в цяла Германия загубите от приходи ще възлязат на около 3 милиарда евро или 3.4 милиарда долара. Да погледнем само едно от местата, където произвеждат дизелови двигатели и които ще бъдат засегнати – 75 000 работници в един завод за дизелови двигатели.

Това ви дава представа как се получават тези данни, когато добавим загубите от корпоративна гледна точка, но също и ако има съкращения. Самите градове орязват бюджета и продажбите си и никой, дори Матиас Мюлер, президентът на Volkswagen, не знае каква ще бъде общата стойност на загубите.