Британците се запасяват с кеш насред нарастващата икономическа несигурност

Макар икономиката да се представя добре засега, повечето анализатори прогнозират забавяне през 2017

15:27 | 28 декември 2016
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Британците се запасяват с кеш, като изглежда се подготвят за предстоящата икономическа нестабилност, твърдят от Асоциацията на британските банкери.

През ноември депозитите са се увеличили с 4,8% на годишна база, показват данни на Асоциацията, пише Bloomberg. Те са нараснали с 32,4 млрд. паунда (39,7 млрд. долара) през първите 11 месеца на годината, надминавайки значително ръста от 19,8 млрд. паунда за същия период на 2015.

Източник: Bloomberg Terminal

Инвеститорите и спестителите на Острова бяха разтърсени от решението за Brexit през юни, което от своя страна накара Английската централна банка да понижи основния си лихвен процент до рекордните 0,25%. Макар икономиката да се представя добре засега, повечето анализатори прогнозират забавяне през 2017, като бизнесът търси повече яснота относно бъдещите отношения на Великобритания със страните от ЕС.

Наблюдава се, че депозитите на населението нарастват по-силно през последните месеци, като британците трупат кеш заради липсата на възможности за инвестиции с по-висока доходност и добра ликвидност”, обяви главният икономист на Асоциацията на британските банкери Ребека Хардинг.

Този ръст може да означава също, че потребителите търсят начин да увеличат кешовите си резерви, за да се предпазят от потенциална икономическа несигурност, например очакването за по-малък ръст на заплатите“, допълни тя.

Данните на Асоциацията показват още, че одобренията за ипотечни кредити се понижават с 9% през ноември спрямо година по-рано. За първите 11 месеца на 2016 те са надолу с 4%.

Цените на жилищата във Великобритания може да имат само умерен ефект догодина, тъй като икономическият растеж отслабва, а нарастването на инфлацията изцежда потребителите, се казва в доклад на Halifax. Според него търсенето на жилища ще спадне през 2017, отчасти заради данъчни промени и по-строги стандарти за кредитиране.

Източник: Bloomberg Terminal

Слабото представяне на жилищния пазар в Лондон е тема на 2016, след като Brexit и гербовият налог натежаха на пазара. Цените на луксозните жилища в някои от най-скъпите райони спадат с над 10% тази година и цената на земята също спада.

„По-слабият икономически растеж през 2017 вероятно ще доведе до натиск върху заетостта с риск от увеличаване на безработицата“, коментира Мартин Елис, икономист в Halifax. По думите му влошаването на условията на трудовия пазар, в комбинация с очакваното потискане на възможностите за харчене на домакинствата, ще понижи търсенето на жилища.