Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Може ли изкуственият интелект да бъде етичен и обективен?

Владимир Петков, изпълнителен директор на Identrics, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 09.09.2021

15:00 | 10 септември 2021
Обновен: 06:07 | 11 септември 2021
Автор: Александра Попова

От много години нашата компания Identrics работи по технология, която може да ни позволи чрез изкуствен интелект да създаваме абстракти. Това представлява преразказ без разсъждения на една новина или по-дълъг текст. Нашето решение позволява да се четат новини на местния език и да се напише преразказ на английски език. Технологията е насочена главно към компаниите, които се занимават с медийно разузнаване. Това разказа Владимир Петков, изпълнителен директор на Identrics, в  интервю за репортера Красимир Чешмеджиев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

"В продължение на години Identrics работи за индустрията на медийно разузнаване, където трябва да се анализират стотици хиляди новини и документи на ден. Задачата в тази индустрия е свързана със създаването на доклад в рамките на ден, в който трябва да разкажат на своите клиенти какво се случва с тяхната репутация. Това се оказва нелесна задача, което ни подтикна да търсим решения за този проблем", каза Владимир Петков. 

"Хората, които се занимават с обработката на естествения език, което представлява дял в изкуствения интелект, знаят, че машините не разбират нашата реч. Една машина може да ни каже колко знака има в текста, но не и да открие смисъла в думите". 

Гостът разказа повече за процеса по резюмиране на медийни текстове чрез изкуствен интелект.

"Първата стъпка е новината да бъде опростена, след което използваме технология, която се нарича езиков модел. Този тип технологии биват разработвани от компании като Google и Facebook, като представляват изкуствени интелекти, които са тренирани върху огромни корпуси от достъпен в интернет текст. Тези документи позволяват на машината да се научи да говори, пише и предсказва дадени модели".

Стараем се изкуственият интелект, който е използван, да бъде етичен. Това означава да няма никакви форми на сексисъм и расизъм. Когато езиковите модели биват конструирани върху огромен обем от данни, които са достъпни в интернет, е възможно там да се промъкне реч на омразата, допълни още изпълнителният директор на Identrics.

Друга тема от разговора бе свързана с анализа на емоцията в текста.

Анализът на емоцията в текста се прави чрез технология, която се нарича класификатор. Това отново е пример за AI, при който показват на машината кое е позитивно и негативно. Този процес може да бъде научен чрез алгоритъм, обясни гостът.

За Владимир Петков използването на изкуствен интелект улеснява човешката дейност, но не измества човека.

"Преразказът е една от най-често срещаните задачи при правенето на тези анализи, които в индустрията се наричат всекидневни бюлетини. Една компания, работеща в индустрията за медийно разузнаване, е необходимо да изготвя стотици подобни бюлетини всяка сутрин. Тук идва на помощ машината, която чете и пише много бързо. Но човекът остава валидатор на това, което тя прави", смята гостът.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.