Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Първият АДСИЦ за виртуална земя в метавселената е съвсем сериозен бизнес

Джанин Йорио, управляващ директор на Republic Realm, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 30.07.2021

20:00 | 30 юли 2021
Обновен: 20:20 | 6 август 2021
Автор: Петър Стоянов

Republic Realm е първият АДСИЦ за дигитална земя, такава в метавселената. Както при „реалните“ недвижимости, идеята им е да придобиват дигитални парцели и да ги продават на по-висока цена, да ги дават под наем и да развиват дейности върху тях. И ако това ви се струва нестандартно, изчакайте само подробностите, които Джанин Йорио, управляващ директор на Republic Realm разказва за този съвсем сериозен бизнес пред Красимир Чешмеджиев за Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

Метавслената е онлайн имерсивна среда, където човек може да присъства без някаква конкретна цел. Тоест, не е видеоигра, където трябва да построите нещо или победите определен брой противници. В метавселените може просто да си прекарвате свободното време, да се срещате с приятели. Да, може да построите нещо, но в общи линии метавселената е място, където може да имате онлайн версия на реалния живот.

„А ние от Republic Realm инвестираме в много различни дигитални светове. Досега, инвестициите ни са разпределени в десет различни метавселени, но с най-голяма тежест са инвестициите ни в най-големите - Axie Infinity, Decentraland и Sandbox. Но като цяло в протфолиото ни присъстват редица инвестиции в други по-малки метавселени“.

„Целта ни е да предоставим на нашите инвеститори диверсифицирана експозиция към виртуални недвижими имоти“, разказва Йорио. „Инвеститорът закупува земята, строи върху нея и продава индивидуални единици от нея в последствие. И вече имаме такъв проект днес, нарича се Фентъзи айлъндс. От друга страна имаме проекти, където сме просто собственици на имота и го отдаваме под наем. Направихме един шопинг квартал кръстен Метаджуку. Представлява редица магазини разположени по модел на един от известните шопинг райони в Япония. Там имаме магазини за мода, където може да бъдат закупени дрехи или други аксесоари за дигиталния аватар. В крайна сметка стратегиите ни са различни, точно както при един АДСИЦ в реалния свят, където има стратегии за генериране на приходи и за увеличение на цената на активите."

Инвестира се и в социални пространства, където да се срещате с други хора. Виртуалната любов няма нужда от хотелски стаи, но „в един момент, потребителите може и да поискат собствена стая или местенце, което да украсяват или да изложат своят NFT колекция и това да е лично тяхно пространство в метавселената“.

Цените на виртуалните имоти в метавселената нарастват значително. 

Всяка метавселена изисква различна стратегия за инвестиране в зависимост от начина по който работи и на какво ниво е развита – има такива, които са вече „застроени“ гъсто, а други са като бяло платно.

Джанин Йорио смята, че въпреки еуфорията към виртуалните светове, свързана с пандемията, поначало в дългосрочен план има тенденция за по-потапящи в онлайн виртуална среда преживявания. Fortnite и Minecraft са само най-простите примери.

„Тепърва идва ново поколение, за което именно такива изживявания са напълно естествени. А компаниите, които не отчетат този факт навреме, ще изостанат назад“, казва Джанин. „Някои от по-нерационалните неща ще отпаднат, но трендът към този нов начин на общуване в интернет ще се задържи. И има много умни пари, които влизат в сектора именно заради тази логика.“

Въпреки това тя е умерено скептична за някои от феномените в цифрова среда, които наблюдаваме в момента.

„Виждаме такива примери в пазарите за NFT, където един артикул се продава за 1 долар днес, а утре цената му вече е 100 долара. А това оскъпяване не е издържано и устойчиво. Има аргументи и в полза, че тези продукти са уникални и че представляват нещо различно, но съм виждала достатъчно цикли и балони, за да знам кога един тренд отива към това.“

Така се формират нови индустриии – първо има златна треска, а след това период на отрезвяване, когато оставят само компаниите с реална функционалност и възможност за дългосрочно развитите, посочва Йорио.

Republic Realm не е точно фонд, а инвестиционна компания с лимит на инвеститорите до 99. Това е съобразено с американското законодателство. Компанията-майка е регулирана от FINRA и наблюдавана от SEC, обяснява Джанин. При тази граница имате право на по-голям спектър от активи в които да инвестирате.

„Днес минималната сума за експозиция към подобни финансови инструменти е 100 000 долара. Затова ние трябваше много ясно да заявим, че приемаме инвеститори само след покана. На първо място – защото трябваше да ограничим броя до само 99 инвеститори, а на второ място – защото това са рискови активи. Искахме да се убедим, че хората, които инвестират чрез нас са наясно с волатилността."

„Това е крипто на стероиди, точно както беше преди 6 години.“

Въпреки това повечето позиции са запълнени, като от компанията са оставили нарочно няколко свободни „защото искаме да ги предложим на стратегически партньори“, казва Йорио. Също така Republic Realm инвестират в самите инструменти, които изграждат тези пространства - компания за криптопортфейли например, за да са сигурни в защитата.

Още интересна информация за инвестициите в метавселени, за децентрализацията, споделената отговорност и какво означава DAO – вижте във видеото.

Повече от Bloomberg TV Bulgaria Интервю - тук