Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Земеделието е все по-атрактивен отрасъл за младите хора

Иво Куманов, управител на Nik Smart Machines, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 17.11.2020

20:01 | 17 ноември 2020
Обновен: 20:44 | 17 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова

За да бъде един мениджър успешен в условията на пандемията, той трябва да бъде на първо място отговорен, да се грижи за най-важния си актив, т.е. екипа, и да бъде пример. Това заяви Иво Куманов, управител на Nik Smart Machines и финалист в конкурса „Мениджър на годината“, в интервю за репортера Велина Велинова, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

„Земеделието е все по-атрактивен отрасъл за младите хора заради автоматизацията. Да, бизнесът е несигурен, защото зависи от климатичните промени, но в крайна сметка ние трябва да произвеждаме храна и то качествена, която от една страна да е с по-малко пестициди, а от друга страна да бъде и достъпна“,

коментира Куманов.

Той изрази въодушевлението си, че темата за това с какво се храним става все по-популярна тема, която вълнува все повече млади хора. Това е и един от мотивите  на компанията Nik Smart Machines, която тази година стартира магистърска програма съвместно с Аграрен университет Пловдив.

„Освен това ние създадохме и академия, благодарение на която обучаваме хора от пазарите, на които Nik е представена като компания, а именно Европа, в това число и Украйна, както и Южна Африка. Ние обучаваме хора от всички тези държави, които искат да научат повече за новите технологии и автоматизациите“.

По повод кризата, причинена от коронавируса, Куманов заяви, че през пролетта не са усетили сериозни затруднения. Втората вълна обаче се е оказа по-сериозна.

„Очакванията бяха, че бизнесът ще е готов за нея, но мога да дам следния пример – имаме няколко доставчика с производство в Мексико и не е проблемът толкова с това дали ще има какво да се произведе и да се достави, а по-скоро с това дали работниците ще бъдат на работа“,

каза той.

Гостът допълни, че въпреки това е оптимист по отношение бъдещето на сектора, защото България има внедрени много добри нови технологии. Именно страната ни е първата държава, която е избрана от производители, където е тествана технологията на селективното прилагане на пестициди, стана ясно още от разговора.

„Смятам, че в бъдеше ще можем да обезпечим производството на храна до все по-голяма степен въпреки природата. Технологиите се развиват също много бързо, не само при автоматизацията, но и в посока на производството, растителната защита и дори микробиом на почвата“.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на рубриката „Bloomberg TV Bulgaria Интервю“ може да видите тук.