Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Дигитализацията е основно предизвикателство в печатарския бизнес

Венцислав Бичаков, собственик на Alliance Print, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 01.09.2020

20:00 | 1 септември 2020
Обновен: 12:23 | 9 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Дигитализацията пряко се отрази върху печатарския бизнес. Той предлага огромни възможности в тази посока. Някои дигитални операции могат да се извършват и от печатниците. Това мнение изрази Венцислав Бичаков, собственик на Alliance Print, за рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" с водещ Вероника Тонева.

В "Alliance Print" средата е аналогова за всякаква информация. Венцислав Бичаков заяви, че има намерения част от услугите на компанията да се предлагат за клиентите и издателите и в дигитална или хибридна среда.

"Изпитахме значителни трудности от пандемията. Имахме сериозен срив в производството. Основните ни клиенти – книжарниците, бяха затворени".

Гостът разкри, че в разгара на коронакризата са се наложили съкращения и намаляване на работното време, но от друта страна, е постигната повече гъвкавост.

"Производствата са най-потърпевшите през последните години от гледна точка на намирането на кадри".

Бичаков изрази тезата, че колцентровете, които привличат работна ръка от млади хора, всъщност деквалифицират тези млади хора.

"Alliance Print" имат големи корпорации, издатели, банки и рекламодатели за клиенти. Собственикът определи дейността като интересна и сподели, че трудно се намират подготвени с езици млади кадри. Междувременно за такива се предлагат и обучения, за да се отговори на нуждите на пазара.

Бичаков е убеден, че никой бизнес у нас не се е освободил от качествени хора в условията на коронакриза.

Основният пазар на "Alliance Print" са Франция и Германия и като цяло западната част на Европа.

Конкуренцията в секстора гостът определи като "братоубийствена война". "Експортът е определящ за този сектор. До голяма степен войната е на ценово ниво", уточни той.

"Полиграфията е един от най-капиталоемките отрасли в България".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички участници в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" вижте тук.