Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Футурист: Компаниите се насочват към правене на бизнес с мисъл за планетата и хората

Йоана Ленкова, футурист, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 14.07.20

20:04 | 14 юли 2020
Обновен: 11:35 | 15 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз

Нов управленски модел в бизнеса, който се нарича economics of mutuality, става все по-полулярен. Тенденцията е, че компаниите започват да се движат в тази насока - започват да генерират печалба не само за себе си като самоцел, а вземат предвид и световни проблеми, свързани с планетата, със задоволството на клиентите и на служителите. Това каза футуристът Йоана Ленкова в интервю за Живка Попатанасова, излъчено в рубриката “Bloomberg TV Bulgaria Интервю”.  

“Ако единствената цел на компанията е да имат печалба за своите акционери, то тогава е вероятно тези практики да не бъдат устойчиви, маржът на доставчиците да бъде намален и в края на краищата самата компания да пострада след известно време от гледна точка на печалба”, обясни тя.  

Ленкова каза също, че още преди Covid-19 е имало тенденция компаниите да стават все по-влиятелни, понякога дори по-влиятелни от определени правителства.  

“Например пазарната капитализация на Apple е по-голяма от БВП на страни като Мексико. От друга страна имаме потребители, които стават все по-образовани и изискват прозрачност и грижа за тях и за планетата. Разбира се, целият този активизъм, който виждаме, е плод на недоволство, което е събрано от известно време и според мен Covid-19 допълнително прибавя към тази сила”, допълни футуристът.  

Като компании, практикуващи стратегическа прогноза за бъдещето и планиране на сценарии  (strategic foresight), тя посочи Shell, Disney и Rolls-Royce.  

По думите ѝ не само компаниите използват такъв тип подход, но и някои правителства под една или друга форма.  

“Близкият Изток е много добър пример за това, защото страните там са зависели прекалено много от един елемент - нефта. В момента се опитват да диверсифицират своите приходи и да осигурят своето бъдеще”, посочи Ленкова. 

Йоана Ленкова е основател на консултантската компания за стратегия и стратегически форсайт - Фючърс Форуърд и е партньор за Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA) на американската компания The Futures School, с която съвместно организират обучения по стратегически форсайт. През септември предстои 3-дневно live online обучение по стратегически форсайт, организирано от The Futures School, в партньорство с Futures Forward - 3-Day Applied Foresight Accelerator за кандидати от EMEA.

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" вижте тук