Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Mastercard и iCard спасяват мечки с дебитна карта

Надежда Маринова, маркетинг директор на iCard и Найден Маречков, директор "Развитие на продукти" в Mastercard, в Bloomberg TV Interview, 30.11.2021

20:10 | 1 декември 2021
Обновен: 14:09 | 2 декември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Идните 10 години са решаващи за бъдещето на природата на Земята. Намираме се в критична точка, в която можем с обединени усилия и фокус да окажем радикална промяна. Световните регулатори вече изискват от бизнеса и финансовите институции да трансформират дейността си в посока нулеви вредни емисии и реален ангажимент за позитивна промяна. Какво правят организациите в България, които вече стоят в челните редици на позитивната промяна. Разговаряме с Надежда Маринова, маркетинг директор на iCard и Найден Маречков, директор развитие на продукти в Mastercard, за тяхното партньорство с природозащитната организация WWF България и тяхното стратегическо партньорство "Заедно за дивата природа" в подкрепа на каузи за опазване на дивата природа в България и осигуряване на лесен начин за дарителство на картодържателите. 

"Мечешката карта" на iCard и нейната мисия

The Bear Card е карта със специална мисия и носи важно послание, сподели Надежда Маринова. "Нейната основна задача е да напомня всеки ден на своя притежател и на всички хора, до които се докосва, за проблемите на дивата природа в България".

"Не случайно сме избрали изображението на тази карта да бъде мечка. Това е едно от любимите на българите животни, което присъства във фолклора ни и от векове е много широко застъпено в нашата култура. Ние сме приели мечките за даденост, но всъщност се оказва, че те са една от застрашените популации. Затова е важно да подкрепим организациите, които всеки ден работят, за да опазват тези и други български животни. Именно и това е задачата на нашата "Мечешка карта" - да работи в подкрепа на организации като WWF".

Пластиката е произведена от 75% рециклирано pvc, подчерта Маринова. Тя обясни, че при използването на такива материали се намалява производството на ново pvc за изработка на пластики и околната среда се предпазва от навлизането на нови отпадъчни материали. "Ежегодно в света се произвеждат над 10 млрд. картови пластики, които след излизане от употреба попадат в околната среда. Затова, една от посоките, в които работят финансовите институции, е именно използването и внедряването на материали, които са по-щадящи, като рециклираното pvc, което използваме ние. Материалът може да бъде преработен отново, след като тези пластики излязат от употреба. С това се намалява общият отпечатък от този продукт върху околната среда". 

Картата има няколко типа дарения - iCard се отказва от месечната си такса, която потребителите плащат и я дарява в полза на работата на WWF, както за проекти, свързани с опазването на мечките и техния хабитат, така и за други проекти, които са насочени към опазване на биоразнообразието в страната, каза още събеседничката. "Освен месечната такса, в партньорство с Mastercard, добавихме още един тип дарение, което е много специално. С всяко направено плащане, на пос-терминал или онлайн, Mastercard дарява по 20 стотинки, само и единствено срещу този избор на потребителя да плати с "Мечешката карта". 

осъзнатия избор да станат потребители на The Bear Card, хората подкрепят косвено работата на WWF ежедневно и то без да се налага сами да дават средства. Реално с тази карта бизнесът дарява срещу информирания избор на потребителите. Допълнително, това предстои да бъде застъпено в следващите етапи на кампанията, ще може самостоятелно потребителят да дари, както еднократно, така и с т.нар. редовни дарения". 

Когато създавахме продукта искахме да го направим атрактивен и да увеличим неговата стойност за крайните потребители, за да ги стимулираме да изберат именно тази карта, каза Маринова. "Във връзка с това направихме един малко по-различен пакет. Всеки картодържател с "Мечешка карта" има 5 безплатни тегления от ATM в България, независимо ATM на коя институция използва. Освен това всички преводи в лева за него са напълно безплатни, без такса. Това са едни от най-търсените услуги и именно заради това добавихме точно тях".

"Освен картовите продукти, имаме и дарение през нашата ATM мрежа. Потребителите имат избор - важно е да ги докоснем с нашата кауза и да разчитаме на тяхната дългосрочна подкрепа". 

Най-важното, от което имат нужда природозащитните организации, е наличието на редовни дарители и изграждането на едно информирано съзнание за дарителствтото сред потребителите. Дългосрочната ни цел е тази - да повлияем върху нивото на дарителската култура в страната и да осигурим достатъчно много редовни дарители, за да има регулярни финансови ресурси за подпомагане дейността на WWF и на други организации като нея. 

Как финансовата институция използва алюзията за любовта на мечката към меда в своята кампания за привличане на общественото внимание върху природозащитните каузи? Какъв е подаръкът, които очаква потребителите, които желаят да подкрепят работата на WWF? (Вижте във видеото). 

Mastercard в защита на природата 

Като технологичен лидер Mastercard дълги години има инициативи с природозащитни организации, каза от своя страна Найден Маречков. "Нашият фокус е в дигитализацията на определени услуги и продукти, за да постигнем устойчиво развитие в бъдеще. В тази връзка партньорството ни с природозащитните организации дава едни изключително добри резултати. В последните две години Mastercard обедини своите партньорства в една платформа, която се казва Priceless Planet Coalition. Тя дава възможност на Mastercard от една страна да обучава крайните клиенти - какъв е техният отпечатък върху природата и ресурсите, които те ползват. В същото време хората могат да допринесат за по-доброто развитие на природата и опазването на съществуващата околна среда със своите действия, като направят дарения за конкретна кауза". 

"През изминалата година ние направихме няколко местни партньорства, изключително интересни и с добър отпечатък върху това, което виждаме като резултат от една страна с WWF и създаването на една много интересна карта. От друга страна, нещо, което е свързано с мечките, са кошерите за мед, които ние осиновяваме и така подпомагаме развитието на малкия и среден бизнес в България". 

Партньорството с iCard датира повече от 10 години назад и то с изключително интересни и иновативни продукти в много направления, сподели Найден Маречков. По думите му идеята за продукта "Мечешка карта" се е родила съвсем логично, защото и двете компании имат изключителна насоченост към опазване на околната среда. "И двете компании са международни, но решихме да започнем нашето партньорство с нещо локално, което да подкрепи една конкретна кауза в България, а именно спасяването на кафявите мечки". 

"Ние, като глобална организация, имаме възможност да си партнираме с много организации и компании в цял свят, в различни направления. За България решихме да си партнираме с WWF, защото те имат експертизата - какво е необходимо и как е необходимо да се направи. За нас е много важно, когато влизаме в партньорство, да сме сигурни, че другата компания отговаря на определени високи стандарти, че е доказана и че наистина може да направи нещо значимо, когато говорим за конкретна кауза.  В тази връзка логично разбрахме WWF за наш партньор". 

Ние имаме различни каузи в момента в България и ще продължаваме да разширяваме нашето портфолио от каузи, които обединяваме в т.нар. "Зелена инициатива за България", категоричен бе събеседникът. "Сега идва и края на годината, когато ще обявим нашите резултати, но мечката е нещо, с което решихме да излезем публично. Фоново правим много други неща, които съвсем скоро ще бъдат достъпни за Вашите зрители като информация. Вярваме, че партньорството трябва да се изгради върху технология, затова освен WWF ние въведохме в нашите отношения и iCard". 

Какво представлява идеята за "Дигиталната мечка" на Mastercard? Как могат новите технологии и по-конкретно добавената реалност не само да съживяват спомени за отдавна изчезнали времена, но и да напомнят, че "нещо, което е съществувало, може да се върне отново и ние трябва да опазваме видовете, които са изключително важни в цялостната екосистема на нашата страна"?

Вижте във видеото.