Лек срещу COVID-19 – антикризисни мерки за предприемачи

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „Финанси на фокус“

22:15 | 27 ноември 2020
Обновен: 22:22 | 27 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

Компаниите в България изпитаха трудности, породени от пандемията, но си бяха научили урока от 2008 г. В предходната криза голяма част от мениджърите успяха да структурират бизнеса си така, че в определени моменти да имат буфер, който да се използва при негативни развития. Който си бе създал буфери, успя да оцелее. Това сподели Филип Попов, началник управление „Банкиране малък бизнес“ в Пощенска банка, в първия епизод от новия сезон на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria. Темата е „Бизнесът отвръща на предизвикателствата“, а водещ е Христо Николов от сутрешния блок на бизнес телевизията.

Настоящата ситуация даде тласък за развитието на определени бизнеси – особено за компании в областта на електронната търговия и онлайн услугите като цяло. Те постигнаха ръстове, които буквално промениха финансовия им модел и статус. Това коментира адв. Стефан Гугушев, управляващ партньор в адвокатско дружество „Гугушев и Партньори“.

По думите му пандемията се е отразила изключително негативно на сектори като хотелиерство, строителство и някои видове производства. От тези браншове са фирмите, които най-често кандидатстват за мярката 60/40.

"Още в началото предложихме възможност за облекчаване на плащанията по кредити на всички физически и юридически лица, клиенти на Пощенска банка. Успоредно с това през март, април и май успяхме да разработим допълнителни дигитални канали в подкрепа на нашите клиенти, за да не се налага те да посещават физически нашите офиси", заяви Филип Попов.

Неотдавна кредитната институция стартира и дигитални консултации – всеки настоящ и бъдещ клиент може да получи съвети по смартфон или компютър за всякакви въпроси, свързани с банкирането.

Кои са действащите антикризисни програми в подкрепа на бизнеса и какви нови мерки се подготвят?

Как програмата за растеж Dare to Scale 2 подпомага стартъпите в България?

Кои ще бъдат усешните бизнеси в годините след пандемията и какви нови модели ще се появят?

Чуйте отговорите в първия епизод от втория сезон на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria.