„Музикаутор“: Все още има дигитални услуги, които не плащат за авторски права

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria “Update”

11:26 | 4 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

 „Музикаутор“ продължава да се сблъсква с проблеми с част от дигиталните платформи в България, когато става дума за изплащане на дължимите за авторски права суми. Това стана ясно от участието на Румяна Колева, която е мениджър „Дигитално лицензиране“, Международни отношения в Музикаутор в подкаста „Update” с водещ Елена Кирилова.

По думите ѝ голяма част от достъпните в страната услуги са лицензирани.

Същевременно Колева твърди, че видео стрийминг гигантът HBO GO не плаща всичките си задължения у нас, а само част от тях. Екипът на Investor.bg отправи запитване за коментар по темата към ръководството на HBO България.

По думите на Колева платформата заплаща само част от задълженията си, а тези, свързани с абонатите ѝ през кабелните услуги и мобилните оператори, остават неизплатени. В “Update” Колева коментира, че се водят преговори с компанията по този въпрос, като са в контакт „през последните четири години“.

Отвъд това тя подчерта, че пандемията е подкрепила част от музикалния бизнес, в частност дигиталните платформи за музикално съдържание, но бизнесът е бил засегнат сериозно от липсата на концерти и участия на живо.  

„Пандемията ускори дигиталната трансформация във всички сектори с две-три години... Като цяло музикалната индустрия претърпя поражения от пандемията, например по отношение на концертите на живо и участията, много търговски обекти, в които звучи музика, не работеха, както и кината“, посочва Колева. „Разлекателните дигитални услуги и социалните платформи през пандемията отбелязаха 25% ръст от нови потребители. За сравнение с миналата година самите абонаментни услуги имаха ръст от 33%, така че това само по себе си е рекорд“.

Според Румяна Колева България следва тези тенденции.

Тази седмица пък Музикаутор пусна своя собствена дигитална платформа Musit, насочена към автори.

Какво представлява тя и каква добавена стойност носи на индустрията можете да чуете в пълния запис.