Kelvin Health – българска мобилна платформа, която може да спасява животи

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria “Update”

11:21 | 24 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Българската компания Kelvin Health разработва мобилна платформа, която чрез термален анализ позволява извършването на скрининг и установяването на различни онкологични, респираторни и други състояния. Това разкри главният изпълнителен директор на компанията Георги Къдрев в “Update“подкаст на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Елена Кирилова.

Целта на Kelvin Health е да помага в областта на превантивната медицина, уточнява още Къдрев. По думите му когато има някакъв вид промяна в състоянието на тялото, това дава някакъв температурен отпечатък. Именно него Kelvin Health използва, за да даде сигнал, че в организма се случва възпалителен процес, като за целта в употреба влиза специална термална камера, която се прикачва към смартфона.

„Начинът, по който се движи кръвта в тялото, е показателен за различен вид медицински състояния, от една страна. От чисто практическа страна, това къде има повече или по-малко кръв директно се отразява на температурата на човешкото тяло“, уточнява гостът.

По думите му в определени състояния, като респираторните, се наблюдава възпаление.

„Щом има възпаление, това автоматично означава, че там отива повече кръв и има много повече затопляне. Преди да се качи цялостната ви телесна температура и да стане ясно, че имате пневмония например, може няколко дни по-рано да се види дали тече някакъв процес“, обобщава Къдрев.

Целта на Kelvin Health е всяко домакинство да разполага с нужната термокамера, която работи с платформата, така че скринингът да се извършва редовно.

„Със сигурност амбицията ни за това нещо е то да достигне колкото се може по-широка аудитория, не само от бизнес гледна точка, но и от гледна точка, че смятаме, че може да бъде наистина нещо полезно“, твърди главният изпълнителен директор.

Пред Update той разкри, че в момента Kelvin си партнира с български компании, с които иска в дългосрочен план да разработят собствена камера. Една от причините за това е, че сега използваната от компанията камера струва около 400 евро. Целта на Къдрев и екипа му е цената да бъде свалена до около 150 евро.

„Не всяко заболяване може повърхностно да даде промяна в температурата или поне такава, която да може да диференцира конкретно заболяване, но има определени групи, които са много подходящи за това. Може би откъм важност и възможност да се помага, едно от тях е ракът на гърдата“, коментира Къдрев.

Как точно работи платформата на Kelvin Health можете да научите от пълния запис.