Държавата насочва 4.5 млрд. лв. в подкрепа на икономиката

200 млн. лева са насочени за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. за лица в неплатен отпуск

18:02 | 24 март 2020
Българският премиер Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет
Българският премиер Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет

Държавата насочва 4.5 млрд. лв. в подкрепа на заетостта и бизнеса у нас на фона на коронавирусната пандемия. Това обяви на извънреден брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

"В това число капитализираме Българската банка за развитие с 500 милиона лева. Заделени са половин милиард лева, които на практика служат за гаранции на бизнеса да взема капитал в размер на 2.5 млрд. лв.", посочи Борисов.

200 млн. лева са насочени за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. за лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите взаимоотношетия.

Според Борисов разходите за изплащане на помощи за запазване на работните места в засегнатите сектори, от които 60% покрива държавата, а останалите 40% - работодателите, ще надхвърлят 1 млрд. лв. 

Правителството отделя още 500 милиона лева за увеличените разходи за заплащане на системите на Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната.

50 млн. лева ще гласува кабинетът за най-нуждаещите се пенсионери за великденски надбавки, стана ясно още от брифинга днес.

Премиерът още веднъж повтори, че фискалният резерв няма да се отваря засега.

Плащането на данъци се отлага до 30 юни.