Малкият бизнес в България се нуждае от мерки за подкрепа и то бързо

Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, Бизнес старт, 24.02.2020

09:42 | 24 март 2020

Ситуацията за малкия бизнес у нас се влошава с всеки изминал ден, а той досега не е идентифициран като имаш нужда от подкрепа. Това заяви Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.  

„Най-много пострадали има от малките и средните предприятия. Картината е доста по-неприятна, защото не работят много бизнеси, които не са видими, а безработните се увеличават“.

„Трябва да се види какъв тип подкрепа може да се окаже и колко бързо, като например директна подкрепа за ликвидност, поемане на част от възнагражденията на заетите лица, но не само на идентифицираните до момента сектори, а на всички“, смята Елеонора Негулова.

Според нея подкрепа може да се търси и по линия на кандидатстването по различни оперативни програми.

„Има механизми, които могат да бъдат преструктурирани, за да се насочи помощта към малките и средните фирми“, посочи гостът.

„Мерките не трябва да се отлагат, защото иначе бизнесът се оказва в тежка икономическа пауза, която няма да позволи рестарт след това“.

Председателят на Националното сдружение на малкия и среден бизнес обясни, че фирмите не знаят на какво може да разчитат освен на своите резерви, които намаляват всеки ден.

„Усилията трябва да бъдат насочени към потребление на нещата за подкрепа на малкия и среден бизнес, а тези, от които зависи вземането на решения, да се погрижат за малкия бизнес“.

„Правенето на бизнес е най-вече управление на риска. Солидарността и синергията на усилията ще ни изведат от тази криза. Бизнесът трябва да работи и това е основна задача на всички нас“, заяви още Елеонора Негулова.

Целия разговор гледайте във видеото.