Insider - архив

Неделя от 20 часа
Водещ: Бисер Варчев

Слуховете, че Ripple ще придобие Money Gram се потвърдиха и ефектите са налице

Бисер Варчев, Insider, 23.06.2019 г. Гост: Георги Глушков, ръководител Вътрешен контрол, Varchev Finance

21:00 | 23 юни 2019
Обновен: 15:22 | 25 юни 2019
Бисер Варчев, Insider, 23.06.2019 г. Гост: Георги Глушков, ръководител Вътрешен контрол, Varchev Finance
Бисер Варчев, Insider, 23.06.2019 г. Гост: Георги Глушков, ръководител Вътрешен контрол, Varchev Finance

Ето че „Вашият инсайдър“ Бисер Варчев вече започва да оправдава прозвището си на „вътрешен за пазарите човек“. Прогнозата му от предходния епизод на предаването Insider, че Ripple Labs има намерение да придобие компанията за парични преводи Money Gram, се потвърди с инвестиция за 30 млн. долара.

„Новината изстреля цената на акциите в небесата, като в рамките на същият ден акциите отчетоха повишение от над 160%“, отбелязва Варчев в новия епизод на предаването си по Bloomberg TV Bulgaria.

В рубриката „Крипто индекс“ акцентът очаквано падна върху новините около новата криптовалута на Facebook – Libra. В анализа си Бисер Варчев начертава няколко сценария за потенциалното повишение на блокчейн пазара:

  1. Криптовалутите стават широко приети - „С пускане на собствен валута, Facebook вече подчерта важността на технологията, нуждата за криптовалути и широкото им разпространение. Това ще послужи като печат за одобрение на Bitcoin, който започна революцията“.
  2. Повишава шансовете за Крипто ETF (Exchange-Traded Fund) - „Да купиш Bitcoin не е толкова лесно за обикновения инвеститор, тъй като няма ETF, който да позволява лесно откриване на експозиция към дигиталните валути. Това е и една от aхилесовите пети на криптовалутите. След влизането на Facebook в играта, които също e под голям регулаторен натиск, SEC (Комисията за ценни книжа и борси) ще трябва да подходи много по-сериозно по отношение на одобрението на първия Bitcoin ETF“.
  3. Апелите за децентрализиране растат - „Facebook учреди ново поддружество – Calibra, което ще предоставя финансовите услуги, дигитални портфейли и достъп до мрежата на Libra. То ще бъде отделено и независимо от основния бизнес на компанията, но Facebook си има и своята тъмна страна. Компанията за социална медия направи доста обещания относно притесненията, свързани с неприкосновеността на личните данни, но не успя да спази всичките“.

Съвети за безопасно търгуване на фондовите борси дава гостът в предаването Георги Глушков, ръководител Вътрешен контрол във Varchev Finance. Той апелира за някои безопасни практики за начинаещи.

„Във всеки един момент съвкупността от всички сделки не трябва да надвишава 10% от общия капитал. Интуиция? Следването на интуицията в трейдинга е като да предприемеш изпреварване на тъмно при остър завой. Затова забравяме за тази дума, когато търгуваме на фондовите борси“, казва Глушков.

Предаването е с информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и активи.

Видео от предаването вижте по-горе.