Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

Как онлайн образованието да вдъхновява и запазва вроденото любопитство у децата

Ивайло Бонев, съосновател на образователен център "Технократи", "Смарт час", 20.09.2021

20:32 | 20 септември 2021
Автор: Александра Попова

За нас като екип от 2019 г. това, което се промени е, че започнахме да правим онлайн часове и да се срещаме с децата виртуално, което не е най-добрият начин, когато занятията са насочени към практическо приложение и усвояване на знания чрез технологии. От друга страна предизвикателствата ни помогнаха да бъдем по-креативни. Това каза Ивайло Бонев, съосновател на образователен център "Технократи", в ефира на предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

"Самите деца беше необходимо да влязат в една среда, в която трябваше да бъдат далеч по-отговорни, за да учат, слушат и да останат фокусирани, което е нелесна задача, особено когато си на компютъра по цял ден".

Ивайло Бонев разказа, че по време на пандемията в образователния център "Технократи" са успели да съчетаят практическото с виртуалното чрез виртуални симулатори за програмиране и конструиране, както и виртуални викторини. 

"Доставяли сме роботи на децата, за да могат да правят неща, които им показваме виртуално".

Друга тема от разговора бе свързана с дефицитите при дистанционното обучение.

"При децата от първи и четвърти клас дефицитите са насочени по-скоро от гледна точка на комуникацията, като това да свикнат с другите деца. При големите ученици самата им мотивация да учат онлайн е много по-малка, тъй като имат други предизвикателства. При тях дефицитите са откъм приложни знания, които биха могли да използват в бъдеще", смята Ивайло Бонев.

"В нашата програма за Устойчив живот на Земята най-важното е да покажеш на децата, че сами могат да намерят решението на даден проблем, като то може да бъде различно за различните групи. Важното за нас като ментори е, че те могат да взимат решения, които могат да доведат до различни последствия", допълни още той. 

"Взимането на решения е трудна задача, тъй като децата са свикнали да им бъде казано какво да правят."

От думите на госта стана ясно, че дигитализацията е все по-застъпена в обучението, тъй като все повече учители започнаха да използват инструменти като виртуални класни стаи и виртуално оценяване. До преди 2-3 години имаше сериозна съпротива от страна на учителите срещу технологиите, но в един момент те са оказаха принудени да ги използват. Хората, които работят с деца, трябва да се пример за това, че човек постоянно се учи.

Целия разговор вижте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването "Смарт час" гледайте тук