Образование и спорт - как моделът в САЩ създава личности?

Иво Иванов, писател, преподавател в "Бишъп Сийбъри", Лорънс, Канзас, журналист и маркетинг директор, Смарт час, 14.12.2020

20:31 | 14 декември 2020
Автор: Николета Рилска

Важно е спортът да е част от живота на човек завинаги, така се градят пълноценни личности. Това заяви Иво Иванов, писател, преподавател в "Бишъп Сийбъри", Лорънс, Канзас, журналист и маркетинг директор, в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова.

Иванов коментира връзката между спорта и образованието в САЩ. Той посочи, че гимназиалният спорт е много развит в страната, за целта има “изумителна” инфраструктира, насочват се много усилия и средства, както и голям треньорски капацитет.

“За американците винаги е било ясно, че спортът изгражда и възпитава определени качества”.

По думите на Иванов родителите в САЩ записват децата си на спорт от ранна детска възраст.

“Американското общество си е дало сметка колко е важен спортът за изграждането на пълноценна личност”.

Гостът разказа още, че за един ученик е много престижно да попадне в гимназиален отбор, където конкуренцията е много голяма.

“Много деца работят с лични треньори или родителите им наемат такива, преди да застанат пред гимназиалния треньор”, посочи Иванов. Той добави, че в колежите се дават пълни стипендии на най-добрите спортисти, което определи като “невероятна възможност”, но само за “една шепа от най-добрите”.

Иванов коментира и как пандемията се е отразила на треньорската дейност и на спортуващите в САЩ.

“2020 беше много мъчителна година за много хора, но и много хубави неща се случиха”, отбеляза той.

Според Иванов през идващата година ще дойде краят на пандемията, а урокът от коронакризата е, че хуманното и човешкото ще надделеят въпреки трудностите.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Смарт час” гледайте тук.