Онлайн обучението вече е достъпно и за детските градини

Дарин Маджаров, основател на Уча.се, Смарт час, 30.11.2020

20:32 | 30 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова

Най-новата новост в сайта на Уча.се са уроците за децата в предучилищна възраст, като част от детските градини вече активно ги използват по време на заниманията. Освен това образователната платформа вече подготвя и уроци, които са извън учебната програма, но пък са важни за придобиването на умения, които всеки ученик трябва да развие във времето. Това заяви Дарин Маджаров, основател на Уча.се, в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

„Все още нямаме партньорства с детските градини в цялата страна, но броят им се увеличава. В момента започваме да провеждаме и обучения на учителките в градините, като интересът е голям. Досега през последните години направихме много подобни обучения, насочени към учителите в училищата.“

Обученията, насочени към учителите, разглеждат теми, свързани с това как децата да развият уменията на 21 век. Това са дълги обучения, които продължават около 16 часа, поясни Маджаров, а след като завърши обучението, доста време след това учителите могат да разчитат на ментор от страна на Уча.се, от който да получават съвети и обратна връзка. Средната обратна връзка от учителите към момента е 9 от 10.

По думите на госта през март месец България е била сред страните в Европа, които се е справила най-добре с онлайн обучението.

„В Румъния например нямаше нищо, в Испания – също, в Италия – също. Страните с добри платформи бяха Англия  и Франция. Наблюдавайки тази ситуация, започнахме да работим още по-усилено и преди няколко седмици пуснахме официално сайта Уча.се в Румъния. Вече имаме качени около 200 видео урока по математика, а към момента подготвяме и сайтовете за Италия и Испания. Много други европейски страни продължават да нямат онлайн ресурси“.

В момента на учителите им е по-трудно да ангажират учениците. И тук е най-важният фактор – самият ученик да бъде самодисциплиниран, защото в училище средата те тласка, но като си сам, трябва дисциплина.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „Смарт час“ гледайте тук.