Как ще изглежда учебната година на фона на пандемията?

Дочка Кючукова, учител в НУ "Христо Ботев" в гр. Любимец, Смарт час, 07.09.2020

20:33 | 7 септември 2020
Обновен: 21:19 | 7 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Тази учебна година ще бъде много необичайна за учителите. Навсякъде в социалните мрежи се дискутира въпросът дали формата на обучение да бъде присъствена или дистанционна. Всички сме в една нова и различна ситуация и трябва много добре да помислим за най-подходящите варианти. Както за децата, така и за техните родители и учители. Това заяви Дочка Кючукова, учител в НУ "Христо Ботев" гр. Любимец, в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

„Нашият колектив обсъди възможностите и създадохме една нова и различна организация на учебния процес. Благодарим и на министерството на образованието, което предостави свободата на всяко училище да прецени своите собствени подходи. Все пак ситуацията при всяко едно учебно заведение е различна.“

Гостенката поясни, че в град Любимец все още няма данни за заразени с новия коронавирус. Към този момента опасността е минимална.

„Разполагаме с достатъчно свободни класни стаи и чиновете при нас са едноместни. Така се осигурява достатъчна социална дистанция при учениците.

„Присъственият учебен процес дава най-добри резултати. Направихме обаче график, който не позволява застъпване на междучасията и концентрация на ученици. Всеки клас излиза от различен вход, в различно време“, обясни Дочка Кючукова. 

Сред трудностите, пред които е била изправена образователната система, гостенката добави липсата на устройства за осигуряване на виртуалната връзка с учителя.

"За учителите дистанционната форма на обучение изисква много усилия, ресурси и време. Когато един учител има достатъчно опит и практика му трябват няколко часа, за да се подготви за един нормален учебен ден. Но  ако трябва да се подготви за дистанционно преподаване, тогава историята е съвсем различна", сподели Дочка Кючукова

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Смарт час“ гледайте тук.