Какви са целите на първата в България паралелка за компютърна анимация?

Мария Нестерова, директор, СУ "Найден Геров", гр. Варна, Смарт час, 27.07.2020

20:45 | 27 юли 2020
Обновен: 09:14 | 28 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Паралелката "Компютърна анимация" в средно училище "Найден Геров", гр. Варна, е първата такава към Министерството на образованието и науката (МОН), при това с интензивно изучаване на английски език. 26 ученици бяха приети в нея при наличието на изключително голям интерес. Това заяви Мария Нестерова, директор, СУ "Найден Геров", гр. Варна, в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

"Децата ще могат да се подготвят по компютърни науки, изобразително изкуство, математика и компилация от още дисциплини, които ще им помогнат да създават компютърното съдържание".

За паралелката се изгражда специалната материална база. Вече са се закупени таблети, отделно се водят преговори за имплементирането на специфичен софтуер, както и на по-мощни компютри за обработка на информация.

Завършвайки тази паралелка, учениците придобиват трета професионална квалификационна степен, стана ясно още от разговора. Те ще могат да работят като медийни дизайнери, компютърни аниматори и специалисти по дигитални изкуства.

Кариерното им ориентиране започва още от ранна възраст, поясни гостът.

Мария Нестерова уточни, че с помощта на облачните технологии от университета са преминали бързо от присъствена в дистанционна форма на обучение по време на извънредното положение.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Смарт час" вижте тук.