Расте интересът към образованието в областта на сигурността и отбраната

Полк. доц. д-р Димитър Ташков, ВА „Г.С.Раковски“, Смарт час, 27.01.2020

20:32 | 27 януари 2020
Полк. доц. д-р Димитър Ташков,  ВА „Г.С.Раковски“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Полк. доц. д-р Димитър Ташков, ВА „Г.С.Раковски“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Интересът към сигурността и отбраната сред българските студенти в страната е висок. Във Военна академия имаме около 70% повече приети студенти спрямо миналата учебна година. Това се дължи на новите специалности "Национална сигурност и отбрана" и "Киберсигурност", заяви полк. доц. д-р Димитър Ташков,  ВА „Г.С.Раковски“, в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

"Военна академия е създадена на 1 март 1918 г. Вече 108 г. се опитваме да обучаваме кадри за нуждите на системата за сигурност и отбраната на страна, "напипвайки пулса на времето"".

"Ние продължаваме традицията да обучаваме кадри за българската армия и Министерството на отбраната на оперативно и стратегическо ниво", изтъкна полк. доц. д-р Ташков.

"От 2 г. провеждаме обучения в магистърска специалност "Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма", посочи гостът.

"Пазарът на труда търси различни кадри. Едно от желаните направления е киберсигурността".

Според Ташков службата в армията е призвание, не само професия. "Не всичко върви както трябва там - проблемите са най-вече по отношение на кадрите. В следващите години техническото обезпечаване в областта ще бъде факт. От друга страна, неяснотата какво точно ще се прави в армията също е един от основните проблеми", уточни той.

"Инвестициите в сферата са достатъчно, друг е въпросът как се разпределят".

"Направихме платформа, в която, освен нашите две структури, се включиха Столична община и ядреното дружество, и работим по въпросите, касаещи енергийната киберсигурност. С клъстер "Електромобили" имаме мисия, посетили сме няколко града в страната да рекламираме дейността им. Очаква се скоро да се появи първият безпилотен автомобил на алеите на Военна академия", обясни полковник доцент доктор Ташков.

Гледайте целия разговор във видео материала.