Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

Incendio предлага еко алтернатива на пластмасовите продукти

Емили Кадир, Елеонора Атанасова и Евгени Николов, ученици от Националната търговска гимназия в Пловдив и основатели на учебната компания INCENDIO, Смарт час, 15.07.2019

21:30 | 15 юли 2019
Снимка: Емили Кадир, Елеонора Атанасова и Евгени Николов, ученици от Националната търговска гимназия в Пловдив и основатели на учебната компания INCENDIO
Снимка: Емили Кадир, Елеонора Атанасова и Евгени Николов, ученици от Националната търговска гимназия в Пловдив и основатели на учебната компания INCENDIO

Най-добрата учебна компания в България за 2019 г. е Incendio с ръководител инженер Огнян Димитров. Тя е създадена от петима ученици от 11. клас в Национална търговска гимназия в Пловдив. Продуктът, създаден от младежите, представлява екологични биоразградими чинии от царевични листа. Тяхната е цел е да насочат вниманието към проблемите, свързване с опазването на околната среда. Учениците представиха страната ни в европейското състезание във Франция.

Идеята за Incendio дойде от това, че с продукта искахме да запалим искрата в хората да мислят екологично. Тя е по-скоро психологическа. Incendio на латински означава "огън". Това заяви Емили Кадир от Националната търговска гимназия в Пловдив и един от основателите на учебната програма INCENDIO в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

Не очаквахме такъв интерес към нашия продукт на състезанието в Европа. Продадохме всички наши мостри. Много хора се опитват да се свържат с нас да поръчат чинии, но тъй като процесът на изработка е ръчен, е трудно да откликнем. Това, от своя страна, каза Елеонора Атанасова от Националната търговска гимназия в Пловдив и един от основателите на учебната програма INCENDIO.

"На европейското състезание отидохме с около 30 мостри. Изработването става за около ден. Листата се слепят с лепило до получаването на твърда консистенция. След като бъдат подредени във формата на чинията, тя трябва да престои 24 часа в сушилня. Тя има капацитет от 8 чинии", спомена Евгени Николов от Националната търговска гимназия в Пловдив и един от основателите на учебната програма INCENDIO.

"Правим чиниите в биохимична лаборатория в Общински детски комплекс в Пловдив. Лепилото е направено от брашно, вода, захар и оцет. Избрахме цената да бъде около 0.42 ст.", отбеляза Емили Кадир.

"До 6 седмици е периодът на разграждане. Те са безвредни и могат да бъдат храна за животни", изтъкна Елеонора Атанасова.

С помощта на машина, която струва около 30 000 лв. и за която търсим инвеститори, ще можем да произвеждаме на всеки 4 минути по 6 чинии, уточни Евгени Николов.

Вижте видео материала с целия разговор.