Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

Вдъхновяващият пример на испанската образователна система

Доника Ризова, журналист, Смарт час, 06.05.2019

21:30 | 6 май 2019
Доника Ризова, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доника Ризова, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В центъра на образователната система в Испания са поставени децата, които наистина ходят на училище със желание. Те учат уроците си чрез изкуство, игра и забавление, но не и по задължение. Така коментира основните различия между образователните системи в България и Испания журналистът Доника Ризова в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

В час по география често лицата на децата се рисуват като тези на представителите на дадено африканско племе, даде пример Ризова.

Подобен подход е доста лесен и в същото време много по-ефективен“.

Гостът посочи, че учителят в Испания е по-скоро приятел на децата, като за целта спомага и обръщането към него на малко име.

„Родителите гледат на училището като на много важна част от живота, на която трябва да се помогне. Учителите често ги канят,  за да разкажат повече за професиите си. Това е възможност за родителите, на която те не отказват“.

Закупуването на учебници и помагала, много по-малко от тези у нас, се случва в началото на учебната година, а учителят преценява каква част от учебниците ще останат в училище и каква част от тях ще се носят вкъщи, отбеляза Ризова.

„Избор на родителя е дали детето да пише домашните си в училище, или да ги прави вкъщи. В повечето случаи те са под формата на проект“.

Физическото образование е силно застъпено в испанските училища, коментира гостът, като отбеляза и основните различия в тази насока между системите у нас и в Испания.

Часовете по физическо възпитание в Испания преминават главно навън, защото времето го позволява. Учителят е доста активен с децата, като те не са подредени в строй, а за тях непрекъснато се измислят нови игри“.

Във времето за почивка учителят говори за здравословния начин на живот и защо е добре дадени храни да се избягват, коментира журналистът.

„Всеки месец храната в училищния стол е посветена на различна страна. В менюто всеки ден има храни от съответния регион, който е тематичен за месеца. Така децата учат и география, и история, както и културата на различните държави“.

Според Ризова от водещо значение децата в Испания да посещават училище с желание е липсата на бележници и оценки.

„Испанските учители използват тетрадки, в които пишат всеки ден какво са правили децата, започвайки с емоционалното им състояние и завършвайки с това какво предстои на следващия ден“.

Журналистът изрази мнение, че именно това е начинът да се подобри ситуацията и у нас.

За съжаление българското образование продължава да се управлява по безобразен начин. То би могло да постави в центъра ученика и семейството, а не учителите, оценките, сроковете и тестовете“.