ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Какво представляват пасивните къщи и с какво се отличават от традиционните?

Арх. Георги Николов, архитектурно студио „Архе“, „ИмоТиТе“, 08.06.2021г.

13:08 | 8 юни 2021
Обновен: 13:08 | 8 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Нова тенденция в строителството има нелеката задача да създаде енергийно ефективни жилища с ниски битови разходи. След като бъдат построени, те може по нищо да не се различават от една обикновена къща. Това каза арх. Георги Николов пред журналиста Красимир Чешмеджиев в предаването „ИмоТиТе“.

„Къщите са проектирани и измислени така, че енергийните потоци в тях да доведат до ниска консумация на енергия. Това се постига чрез много дебели изолации, добра въздухоплътност. Пасивните къщи работят по модел, който свежда нуждата от енергия, най-вече за отопление, почти до нула. Това прави енергийния разход на тези къщи от 5 до 7 пъти по-малък в сравнение с този в традиционните домове“, поясни арх. Николов.

По данни на Европейската комисия над 40% от енергията в ЕС отива за домовете ни. Това прави жилищата най-големия енергиен консуматор на континента. Към днешна дата 75% от сградите са енергийно неефективни, а жилищният фонд е отговорен за цели 36% от парниковите газове.

Белгия, Германия и редица други Европейски страни дават възможност за финансово подпомагане на гражданите, които са решили да инвестират в енергийно ефективен дом. В България такива стимули няма.

По думите на арх. Николов построяването на една пасивна къща струва от 5 до 7 пъти повече от направата на обикновена. Според него това оскъпяване е нищо на фона ползите и комфорта, който би могъл да донесе една такава постройка.

„В рамките на 10-15 години, какъвто е една малка част от живота на една такава сграда, тези инвестиции са се изплатили.“

Цялото интервю можете да видите във видеото.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" – гледайте тук.