ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

ЕС финансира проптех решения с милиони евро

Силвия Павлова, основател на PropTech Bulgaria, ИмоТиТе, 29.11.2020

21:20 | 29 ноември 2020
Обновен: 21:49 | 29 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В Европейския съюз вече има различни възможности за финансиране на проекти за нови технологии в имотния сектор. Това съобщи Силвия Павлова, основател на PropTech Bulgaria, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

"Fast Track to Innovation е много подходящ вариант за проптех компании – и за стартъпи, и за такива във фаза на разрастване /scaleup/. Целта на програмата е да съкрати пътя от идея до пазарна реализация, като изискването е да бъде създаден консорциум от поне три компании от три различни държави в ЕС. Финансирането е до 3 млн. евро на проект", поясни Павлова.

"EIC Accelerator е друга европейска програма, с която може се финансират проптех проекти. Тя е насочена предимно за scaleup компании, като финансирането е от 0,5 млн. до 2,5 млн. евро".

Неотдавна PropTech Bulgaria организира първата международна проптех конференция в България и региона. Финансирането на сектора беше акцент на форума, както и британският модел за дигитализация на строителството.

Във Великобритания има специална правителствена програма, която цели сътрудничество със строителния сектор при разработването и внедряването на проптех решения. Основни стълбове са: създаване на стойност /value/, гаранция за устойчиви практики /assurance/, дигитална част /digital/ и производство /manufacturing/.

"Пандемията от COVID-19 предизвика нови тенденции при недвижимите имоти и проптех решенията", каза още Силвия Павлова. Такъв бизнес модел е space-as-a-service /SpaaS/, при който свободните офис и др. бизнес площи се трансформират по различен начин. Вариант е превръщането им в коуъркинг пространства за работа.

Вижте целия разговор във видеото

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.