ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Визия за София е дело на всички граждани

Елен Герджиков, председател на Общинския съвет в София, ИмоТиТе, 16.06.2019

21:30 | 16 юни 2019
Елен Герджиков, председател на Общинския съвет в София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Елен Герджиков, председател на Общинския съвет в София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Визия за София" е една програма, чиято идея е да подчини всички стратегии на общината за градския живот. Работа на гражданите е създаването на един подобен план, затова стратегията е споделена. Това каза Елен Герджиков, председател на Общинския съвет в София, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

„Градът е място за споделено живеене и всеки от нас би трябвало да каже как иска да изглежда той“.

Екипът на "Визия за София" е подготвил няколко различни начини за това достигне до по-голяма аудитория, включително чрез онлайн анкети, коментира Герджиков.

„Ще има и офлайн комуникация – срещи на живо, които ще бъдат обявявани периодично в офиса на организацията“.

Една от най-важните теми за жителите на всеки голям град е мобилността, отбеляза гостът. Според него има множество добри практики в Европа, от които можем да се възползваме.

„Всички сме чували за практиката на Париж например с въвеждането на екологични стандарти за автомобилите и забраната при прогнози за по-лоша екологична обстановка да се движат определени коли. Кметът на София Йорданка Фандъкова вече започна много добра законодателна инициатива през Министерството на транспорта за вкарване на проектозакон за създаването на подобни стандарти и в България“.

Непопулярните мерки, като забраната за движение на автомобили в центъра на града, също ще бъдат дебатирана от гражданите тема, изтъкна Герджиков.

„Има определено предубеждение към това, че тези мерки са неприемливи. Световната практика обаче показва, че за по-уютна среда хората са склонни да се откажат от част от комфорта си“.