ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Жилищната среда има нужда от преосмисляне, защото хората не живеят както искат

Арх. Вержиния Николова, управител на „Конструктив България“, ИмоТиТе, 30.10.2022 г.

15:30 | 31 октомври 2022
Обновен: 16:05 | 31 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Жилищните сгради трябва да удовлетворяват нуждите, изискванията и начина на живот на съвременния човек -  Homo sapiens на XXI век. Eкипът ни разсъждава много над въпроса „Ние как живеем?“ и разработи нова методология на проектиране, която обединява три основни принципа: функционалност, генетика и екология. Това заяви арх. Вержиния Николова, управител на „Конструктив България“, в новата рубрика „Архитектите говорят“ на предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Направихме и специална анкета по темата, като попитахме хората за недостатъците на жилищата. Оказа се, че те смятат някои проблеми за даденост, с която сами трябва да се справят. Реално те не живеят както искат, а както могат, обясни гостът.

„Нашият дом започва от антрето – то трябва да позволява съхраняването на сезонните връхни дрехи и обувки на цялото семейство. Препоръчително е дрешниците в жилището да бъдат два и да са отделени от спалнята.“

Спалнята трябва да бъде достатъчно голяма, за да се сложат всички необходими мебели. Спално помещение с площ 12-13 кв. м не е достатъчно, каза арх. Николова. Жилището трябва да позволява и обособяване на поне едно работно място.

Анкетата сред клиентите на „Конструктив България“ показа, че кухнята и дневната са обединени в повечето случаи. Хората, които обичат да готвят, кулинарите, не искат отделена кухня, защото това пречи на комуникацията им. Но искат да има възможност за отделяне на кухнята като самостоятелно пространство и то да бъде добре осветено, обясни събеседникът.

„В банята трябва да има достатъчно място за всички консумативи, за да не се налага на обитателите да ги слагат в други помещения. А терасите трябва да бъдат оформени така, че да се използват пълноценно и през лятото, и през зимата, както и да дават възможност за лично земеделие.“

Генетиката е вторият принцип, по който проектираме нашите сгради, обясни арх. Вержиния Николова. Има много трудове, които доказват, че изолираният начин на живот води до ръст при редица автоимунни заболявания. Затова сградите трябва да се проектират така, че да осигуряват връзка с природата, както и да дават възможности за социални контакти – както на открито, така и закрито, каза гостът.

Екологията е третият принцип на проектиране, залегнал в методологията на „Конструктив България“.

„Чрез подходящите сградни системи ние даваме възможност на всеки обитател да допринесе за опазването на околната среда.“

Сградите ни ще имат монтирани фотоволтаични системи, ще има възможност за зареждане на електромобили, ще залагаме на икономични решения, намаляващи експлоатационните разходи за вода и електроенергия, обясни арх. Николова.

Очаква се в началото на 2023 г. компанията да представи първите жилищни комплекси, проектирани съобразно трите принципа. Част от апартаментите вече са закупени чрез специалната инвестиционна програма, която предлага дружеството.

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!