ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Факторът „транспортен достъп“ или защо руснаци продават имотите си в Созопол

Милена Захариева, изп. директор на „ФеърПлей Интернешънъл“, Марио Захариев, основател на „ФеърПлей Интернешънъл“, ИмоТиТе, 5.6.2022 г.

10:15 | 6 юни 2022
Обновен: 13:07 | 6 юни 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Руските собственици на апартаменти във ваканционно селище „Санта Марина“ в Созопол пристигат трудно в България през тази година. Липсата на директни самолетни полети ги кара да търсят различни маршрути – през Дубай, Истанбул, Египет, Армения. Затрудненият транспортен достъп е една от причините някои руски собственици да обявят имотите си за продажба. Това обявиха Милена Захариева, изп. директор на инвестиционната компания „ФеърПлей Интернешънъл“ и Марио Захариев, основател на „ФеърПлей Интернешънъл“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

От 26 февруари т.г., след началото на войната в Украйна, България и още много страни забраниха полетите на руски авиолинии във въздушните си пространства. Последва и реципрочна мярка от страна на Русия.

„Транспортният достъп е изключително важен за ваканционните комплекси край морето“, обясни Захариев.

„Преди години имахме много собственици на имоти от Дания, но те разпродадоха апартаментите си, тъй като самолетните полети между скандинавската страна и Бургас бяха ограничени във времето. Сега има няколко полета дневно от Великобритания до Бургас и това е основна причина да имаме английски туристи и собственици на имоти.“

Българите са основната група купувачи на ваканционни апартаменти при нас, като интересът е засилен в последните два месеца, каза Милена Захариева. Българи, англичани и германци се очаква да бъдат най-активните туристи в селището в Созопол това лято - в хотелската база и в апартаментите, които се управляват и дават под наем.

„Санта Марина“ е сред най-мащабните ваканционни комплекси по Българското Черноморие - с 1500 реализирани апартамента, паркова среда, ниско застрояване и разнообразие от услуги. През 2014 г. селището спечели приз в категория „Курорти“ на престижните световни награди FIABCI Prix d'Excellence Awards.

Върховите стойности на ваканционните апартаменти в комплекса бяха през 2012-2013 г., когато беше пикът на покупките от руски граждани. Цените бяха достигнали до 1800 евро/кв. м, последва спад и сега устойчивият пазар е на нива 1100-1200 евро/кв. м, обясни Марио Захариев.

„Никога не сме имали повече от 12% обявени имоти за продажби и никога не сме имали сделка под 900 евро/кв. м.“

Високите цени на електроенергията карат компанията да оптимизира разходите си.

Миналата година построихме нов хотел и в него внедрихме много технологии за намаляване на потреблението на ел.енергия. В целия комплекс подменяме електрическите бойлери с термопомпи, а осветлението - с LED крушки, като в момента слагаме такива на тенис-кортовете. Надявам се тази година да се включим и в европейски програми за енергийна ефективност, обясни основателят на компанията.

„През февруари и март т.г. месечната сметка за ток на комплекса беше 85 000 лв., а по същото време на миналата година – 38 000-40 000 лв.“

Руснаци и украинци съжителстват в мир във ваканционното селище в Созопол – най-голямата група собственици там са от Русия, но има и много украинци. През март т.г., след началото на войната, дойдoха много украинци, които се населиха в апартаменти, собственост на руски лица. И до момента те живеят там, разказа Марио Захариев.

Вземането на решение за инвестиции при нас е дълъг процес и зависи от редица фактори, като на първо място е състоянието на пазара на ваканционни имоти, сподели Милена Захариева. Миналата година построихме първия хотел в селището и в момента активно проучваме възможността за бъдещи инвестиции в още хотели, допълни тя.

Ако трябваше днес да започнем реализацията на ваканционното селището, бихме се опитали да поставим отношенията с общината на по-сериозна основа, каза още Марио Захариев.

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!