Кои са големите играчи на срещата на COP26

Действията на тези хора трябва да бъдат следени внимателно по време на преговорите

12:30 | 3 ноември 2021
Обновен: 14:29 | 3 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Личността и характера винаги имат голяма роля в политиката. На големите събития камерите винаги следят онези влиятелни лидери, които се знае, че със сигурност ще привлекат вниманието с действията и думите си. Международната конференция COP26 няма да бъде изключение от това правило. Световните лидери може да окупират заглавия в различните медии, докато се отправят към Глазгоу тази седмица, но тежестта скоро ще се прехвърли върху министрите, преговарящите и лидерите на мнение в гражданското общество, които ще се опитат да намерят пресечна точка.

Срещата на върха събира хиляди делегати от почти 200 държави.. Тук, без конкретен ред, ще видите списъка на изданието Politico с личности от COP26, които да следите внимателно.

Човекът, който се определя за спасител: Джон Кери

Климатичните промени и Кери имат дълга и често лична история. Бившият сенатор и кандидат за президент се среща със сегашната си съпруга на първите преговори на ООН, ръководи споразумението в Париж през 2015 г. и излезе от полупенсиониране, след като Джо Байдън пое глобалното портфолио за климата след като го избраха. Голямата му задача е да убеди света, че САЩ се завръщат като сериозен играч на този терен.

Кери пътува по целия свят, за да се срещне с държавни глави, външни и финансови министри, банкери и други влиятелни фигури. Той се опитва да ги ангажира с намаляването на вредните емисии и целта за предотвратяване на повишаването на температурите с 1,5 градуса по Целзий.

Той все пак ще трябва да убеди другите нации за силата, с която се “завръщат”  САЩ след четири години управление на Доналд Тръмп. Ако Байдън се появи без ключово законодателство, за да изпълни обещанието си да намали емисиите наполовина през това десетилетие, ще даде лош сигнал. Ще си струва да се следи как Кери ще се справи със студените отношения на САЩ с Китай, най-големия източник на емисии в света.

Рефер на мача: Патрисия Еспиноса

Тя е ръководител на секретариата на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (UNFCCC), основния договор на Парижкото споразумение. Всички страни, подписали UNFCCC, са се ангажирали да се борят с изменението на климата, а Еспиноса е наясно, че те не изпълняват това си обещание.

Тя е мексикански дипломат с десетилетия опит и е известна с неразгадаемо меки публични изявления и внимава да не обвинява отделни държави, предпочитайки дискретните преговори пред ефектните изявления. Въпреки това с готовност изтъква глобалните неуспехи в областта на климата.

Председателя на конференцията: Алок Шарма

Той е държавен секретар на Обединеното кралство, който ще председателства преговорите. Неговата роля е да гарантира справедливо изслушване на всички страни (като по този начин избягва скандалите). Същевременно целта на Шарма е да подтиква участниците към решения, които защитават целите на Парижкото споразумение. Шарма ще настоява силно за два конкретни резултата: прекратяване на въглищната енергетика и набиране на финансиране за развиващите се страни.

Като бивш банкер от Лондон, Шарма беше начинаещ в областта на климата, когато зае тази позиция в началото на 2020 г. След две години пътуване по света обаче изглежда, че е спечелил доверието на много от колегите си. Наскоро той каза за Politico, че преживяването е оказало „дълбоко въздействие“ върху него.

Центъра на тежестта: Си Дженхуа 

Докато президентът на Китай Си Дзинпин ще участва в преговорите на COP26 само под формата на писмено обръщение, неговият “лейтенант” Си Дженхуа със сигурност ще бъде от играчите в тежка категория на срещата на върха. Си води преговорите за климата за Китай от 2007 г. Бивш министър, той се завърна след кратко пенсиониране с титлата “специален пратеник по климата”.

Той е считан за архитекта на промяната във вътрешната политика на Китай и за поставяне на цели до 2060 г. Яростен защитник на интересите и статута на Пекин като развиваща се страна, той е известен като твърд, но уважаван партньор в преговорите. Връзката му с Кери е дълга, братска и ще играе определяща роля във всяка сделка между най-големите замърсители в света.

Човекът с плана: Франс Тимерманс

Тимерманс е царят по климатичните въпроси в ЕС. Неговата официална длъжност е изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия за Зелената сделка. Тимерманс има задачата да гарантира, че плановете за зелена трансформация на блока ще се превърнат в реалност.

Вече почти в средата на мандата си Тимерманс контролира безпрецедентен пакет от политически мерки, които имат за цел да насочат  ЕС към климатична неутралност до 2050 г. и намаляване на емисиите с 55% до 2030 г., спрямо нивата от 1990 г. Планове, които той със сигурност ще подчертае на COP26. Повечето законопроекти в тази област все още се обсъждат от законодателната машина на блока, а срещу някои има нарастваща съпротива от страна на държави-членки и евродепутатите на ЕС.

“Зелената” звезда Андреа Меза

Като министър на околната среда и енергетиката на Коста Рика, Андреа Меза изготви амбициозен национален план за декарбонизация, за да постави страната си на пътя към нулевите нетни емисии до 2050 г. Държавата вече работи с почти 100 процента възобновяема електроенергия. Меза спечели и една от наградите Earthshot и 1 милион паунда. Призът й бе връчен за създаването на програма за субсидиране на проекти за възстановяване на тропическите гори на Коста Рика.

Екипът на Меза я обожава, а дипломатите на Коста Рика настояват за реализация на й амбициозни действия. Меза и нейният датски колега Дар Йоргенсен се стремят да сключат съюз, за ​​да определят крайна дата за производството на електроенергия от изкопаеми горива и да спрат реализацията на нови петролни и газови проекти още преди да са започнали. Техният алианс на име “Отвъд петрола и газа” символично ще стартира официално на COP26.

Брокер или разбивач: Борис Джонсън

Невероятният, помпозният, популярният (освен ако не питате хората в Глазгоу) домакин на COP26. Да, няма как да го сбъркате. Става дума за Борис Джонсън. 

Премиерът на Обединеното кралство е наистина отличителна, умишлено създадена комедийна фигура.

Докато двуседмичната среща на върха продължава и разговорите стават все по-сериозни обаче, Джонсън може да изиграе ключова роля в комуникацията с другите лидери, за да ги страните да променят позициите си. Тази перспектива е посрещната от собствените му дипломати с надежда и трепет. „Внимавайте какво си пожелавате“, каза един служител. "Искаш Борис Джонсън и ще получиш Борис Джонсън."

Злодеят: Хоаким Алваро Перейра Лейте

Новият министър на околната среда на Бразилия е готов да бъде главният злодей в сагата за COP26, какъвто беше и неговият предшественик на срещата в Мадрид преди две години. Бразилия изобщо не е съгласна с някои от предложените механизми за въглеродните пазари. Те биха принудили Бразилия да се откаже от милиони тонове стари кредити за въглеродно замърсяване, които Бразилия иска да използва при всеки нововъведен режим, създаден съгласно Парижкото споразумение.

Противниците му казват, че това може да сложи прът в колелата на Парижкото споразумение. Но не е ясно дали на Лейте или, на бразилският президент Жаир Болсонаро, им пука чак толкова много.

Кукловодът: Лорънс Тубиана

Преди я наричаха архитекта на Парижкото споразумение, но последно време Тубиана е по-скоро негов пазач. След като напусна френското външно министерство, тя стана ръководител на Европейската климатична фондация, един от най-големите лобисти в областта на климата и мощен играч на задкулисието. Нейната организация и нейната мрежа от финансирани мозъчни тръстове и групи за натиск ще бъдат едни от най-силнитее представители на гражданското общество в Глазгоу.

Самата Тубиана – известна с това, че носи кецове Converse на срещи с президенти – ще  консултира и съветва по време на разговорите, за да защитят принципите на Парижкото споразумение

Детектор за празни приказки: Грета Тунберг

Ученик, зелен активист и глобален критик, 18-годишната шведка има репутацията на доста прям и честен говорител и е много малко вероятно да си държи езика зад зъбите в Глазгоу, ако световните лидери не предприемат някакви по-амбициозни действия.

Хлъзгавите политици могат да направят добро шоу за телевизия, но тя признава, че нейните речи не оказват желаното въздействие. „Ако нещата останат такива, каквито са, то COP26 няма да доведе до големи промени“, каза тя. „Ще трябва да продължим да настояваме.“

Връщането на милиони хора, млади и стари, на улиците е ключово за Тунберг, за да възстанови своята машина за политически натиск и след пандемията. 

Банкера: Марк Карни

Бившият гуверньор на Централната банка на Англия има голямо его и доста контакти. Това вероятно е нещо хубаво, като се има предвид целта му да направи глобалната финансова система по-благоприятна за климата. Използвайки връзките си, канадският икономист убеди 160 фирми със 70 трилиона долара активи да се включат в опитите за постигане на целите на Парижкото споразумение.

С титлата “специален пратеник на ООН за действия в областта на климата и финансите”, той ще бъде домакин на среща на изпълнителни директори, които се присъединиха към неговия финансов алианс в Глазгоу за нулеви нетни емисии. Но някои неправителствени организации се притесняват, че клубът на банкерите на Карни е твърде мек откъм изисквания за членство в него, като на масата на преговорите също присъстват големи финансисти, които са привърженици на изкопаемите горива.