Spotify има амбиции да превземе Африка, но ѝ трябва помощта на телекомите

Голяма част от потребителите на континента нямат банкови сметки и карти, а това затруднява разплащанията

12:32 | 16 октомври 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Африка с нейните международно признати музикални таланти и нарастващо потребление на мобилни телефони стои в центъра на плана на шведската музикална стрийминг услуга Spotify да разшири обхвата си и да достигне до 1 милиард потребители, пише Investor.bg.

След като творбите на африкански звезди като нигериецът Burna Boy и южноафриканецът Black Coffee се стриймват по цял свят, континентът е смятан за очевиден избор. Той е и дом на около една трета от 85-те нови пазара на компанията.

Проблемът са плащанията на континент, на който много хора е по-вероятно да имат мобилен телефон, отколкото банкова сметка.

Това означава, че първата задача на Spotify в изпълнението на плана ѝ да удвои своя отпечатък, обявен през февруари, е да спечели телекомите, които често наподобяват банки.

Пиона Окуму, ръководител музика в Spotifу за Субсахарска Африка, коментира пред Ройтерс, че компанията е осигурила „алтернативни платежни методи“ и по-точно мобилната парична услуга M-Pesa, когато е заработила в Кения през февруари.

Собственост на най-големия кенийски телекомуникационен оператор Safaricom, M-Pesa се използва за изпращане на пари, за спестяване, заемане и извършване на плащания за стоки и услуги.

„Много африкански страни нямат банкови услуги, а това означава, че не използват кредитни карти. Това важи за голяма част от източноафриканските държави, а Кения използва M-Pesa в голяма степен“, коментира Окуму.

И на други места в Африка Spotify си търси партньори.

„Водим преговори с точните партньори, за да си гарантираме, че предлагаме решения на проблема с разплащанията, който имат много африкански потребители в различни части на континента“, допълва Окуму.

Преследване на мобилните пари

Айрийн Копен, премиум потребител на Spotify в Кения, твърди, че предпочита M-Pesa пред банкова карта, защото смята, че мобилните пари правят музиката по-достъпна.

„Повечето от нас имат достъп до телефоните си, но не са много онези, които имат карти или банкови сметки“, коментира 31-годишната жена.

Разходите, свързани с отварянето на банкова сметка, разстоянието до финансовите инситуции и трудността в изискването „Познавайте клиентите си“ заради невъзможното доказване на адресите направи използването на телефоните по-привлекателно, когато става дума за разплащания.

Цялата статия може да прочетете на Investor.bg.