Климатичният и военен натиск срещу Китай застрашават преговорите в Глазгоу

Китай вече не се чувства задължен, след като Тръмп се оттегли от Парижкото споразумение

07:20 | 17 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Отказът на Китай да приеме исканията за по-голямо намаляване на въглеродните емисии по време на неотдавнашните посещения на висши климатични пратеници на САЩ и Великобритания може да подкопае напредъка на предстоящата глобална среща на високо равнище по климата в Глазгоу през ноември, казват експерти.

Китай отхвърли призива на американския пратеник Джон Кери да засили целите си за емисии преди срещата на върха COP26, като заяви, че климатът не може да бъде отделен от по-широкия срив в отношенията между страните.

Тази промяна в тона на Китай относно климатичните отношения между двата най-големи замърсители с парникови газове в света спря инерцията за преговорите в Глазгоу и контрастира със сътрудничеството между двете страни през 2015 г., което проправи пътя към знаковото Парижко споразумение за климата.

Китай вече не се чувства задължен да се занимава с подобни искания, след като бившият президент Доналд Тръмп отхвърли ангажиментите на САЩ по изменението на климата, най-вече като се оттегли от Парижкото споразумение. Отношенията между двете страни се влошиха по време на мандата на Тръмп по отношение на търговията, правата на човека и геополитическите проблеми, казват експерти.

Китай и САЩ все още имат разбиране по въпросите на климата, но "по -големият проблем сега е разликата в политическите позиции на двете страни", каза Жоу Джи, президент на Energy Foundation China, която беше част от китайската делегация в Париж през 2015 г., пред "Ройтерс".

"Балансът на силите и влиянието на двете страни се промени."

Съединените щати казват, че Китай, най-големият замърсител с парникови газове в света, не е направил достатъчно, въпреки че се ангажира да сведе емисиите до "нетна нула" до 2060 г. Те искат Китай да се ангажира да достигне пикови емисии по-рано и да направи повече за намаляване на потреблението на въглища.

Китай обаче твърди, че настоящите ангажименти на страната са достатъчни.

Президентът Си Дзинпин многократно обещава да засили национално определените си вноски (NDC), целите на емисиите, които всяка страна трябва да представи съгласно Парижките споразумения, за да отрази ангажимента на Китай да постигне целта за "нетната нула" до 2060 г.

Най-висшият преговарящ на Китай по въпросите на климата Си Дженхуа заяви през август, че Китай вече е направил други обещания, включително нова цел за възобновяема енергия и ангажимент да доведе емисиите си до пик "преди" 2030 г. вместо "около" 2030 г.

Китай също така заяви, че ще намали потреблението на въглища от 2026 г. и ще произвежда 25% от енергията си от възобновяеми източници до 2030 г.

Чуждестранен натиск

Китайското правителство не желае да изглежда, че се поддава на натиск отвъд океана за намаляване на потреблението на въглища, казаха дипломатически източници от САЩ. Китай е най-големият потребител на въглища в света и в индустрията работят много работници.

„На фона на всички несигурности едно стана ясно - Пекин няма да се поддаде на чуждестранни сили“, каза Ли Шуо, експерт по климата от Greenpeace. „Най-добрият начин за стимулиране на китайските действия в областта на климата е да се приведат в съответствие с личните интереси на Китай“.

Китай трябва да представи актуализирани NDC преди началото на COP26. Но вместо да въвеждат нови обещания, анализаторите очакват те да предоставят повече подробности за това как могат да бъдат постигнати съществуващите дългосрочни цели, описани от премиера Ли Кецян като изключително трудни.

Екологичните мозъчни тръстове, като Програмата за иновативно зелено развитие (IGDP) в Пекин, казват, че правителството може да актуализира NDC на Китай, за да включи ограничение на потреблението на енергия през 2025 г., повече действия срещу парниковите газове, различни от въглеродния диоксид, както и „пътна карта" за постигане на съществуващите цели.

Миналата седмица Китайският център за международно сътрудничество по околната среда и развитие, правителствен консултативен орган, също препоръча на Китай да определи таван за общите емисии през 2025 г.

Не е сигурно обаче дали правителството ще направи по-големи промени в NDC и коментарите на Китай след срещите с Кери не са повод за оптимизъм.

САЩ се надяваха да запазят дискусиите за климата като „самостоятелни“ въпроси от други теми, като подкрепата за Тайван и обвиненията в нарушаване на правата на човека в Синдзян.

Но външният министър Ван И каза на Кери, че "оазисът" на сътрудничеството в областта на климата не може да бъде отделен от дипломатическата "пустиня" между тях.

От своя страна Китай може да търси освобождаване от новия европейски данък за въглеродните граници и да принуди по-богатите страни да изпълнят обещанията си за финансиране пред развитите държави, казват анализатори.

Пекин също ще търси уверения, че Вашингтон може да изпълни собствените си обещания, заяви Жоу.

"Ако Тръмп или някой със същите възгледи се върне, вече е въпрос на безпокойство за всички дали политиката на САЩ в областта на климата ще преживее нов обрат", каза той.

Алекс Уанг, експерт по екологично право в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, каза, че най-добрият начин САЩ да повлияят на действията на Китай в областта на климата е чрез пример.

„Критиките на САЩ не са изненадващи и сочат реални области, в които Китай трябва да се справи по-добре“, каза той. "Но Съединените щати също далеч не са направили достатъчно. Един от най-добрите начини, по които Съединените щати биха могли да упражнят натиск сега, е като предприемат решителни и трайни действия в областта на климата у дома."

Как ще повлияе Aukus

Обявяването на новата отбранителна сделка между САЩ, Великобритания и Австралия разтревожи експертите по климата, които се опасяват, че това може да има отрицателен ефект върху надеждите за сделка с Китай преди COP26.

Том Бърк, основател на екологичния мозъчен център E3G, каза: "Обявяването на Aukus е много ненавременно, точно преди Cop26, тъй като Глазгоу е критичен във времето и е трудно да се види какво е било критично за времето на това съобщение. Не изглежда да се предполага, че премиерът Борис Джонсън приема Глазгоу много сериозно. И разкрива факта, че той няма какво да предложи преди Глазгоу."

Салемул Хук, директор на Международния център за изменение и развитие на климата в Бангладеш, заяви, че Великобритания и САЩ не трябва да търсят сделки с Австралия, защото премиерът й Скот Морисън е отказал да предприеме действия по емисиите. 

„Това е много лош момент, особено с включването на Австралия, която е ненадежна държава по отношение на климата“, каза Хук. „Това е абсолютно погрешно нещо. Това противоречи на онова, което САЩ и Великобритания казват, че искат да постигнат по отношение на климата."