Как недостигът на вода причинява войни

Египет, Судан и Етиопия зависят от притока на Синия Нил и конфликтът само ще ескалира, ако няма намеса на международната обшност

15:34 | 5 септември 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Безпрецедентните нива на изграждане на язовири и извличане на вода от страните на големите реки водят до все по-голяма жажда за страните надолу по течението

Али Ал-Садр в интервю за BBC споделя, че преди да напусне Ирак, всеки ден се борил да намери чиста питейна вода. Преди три години Ал-Садр се присъединява към протестите по улиците на родния си Басра, настоявайки властите да се справят с нарастващата водна криза в града.

Преди войната, Басра беше прекрасно място, добавя той. Наричали са го Венеция на Изтока. Градът, граничещ от едната страна с река Шат ел Араб, е пробит от мрежа от сладководни канали. Ал-Садр, като пристанищен работник, някога е обичал да работи по тях, но по неговите думи са изпомвали непречистените отпадъчни води във водните пътища.

“Не можехме да се измием от миризмата на реката, имах мигрена и когато най-накрая се разболях, прекарах четири дни в леглото. През лятото на 2018 г. заразената вода изпрати 120 000 жители на Басра в градските болници.”

Kогато полицията открива огън по протестиращите, Ал-Садр е имал късмет да бъде спасен. За един месец събира багажа си и заминава за Европа.

Навсякъде по света има истории като тези на Ал-Садр, които стават твърде често срещани. Почти една четвърт от населението на света понастоящем е изправено пред остър недостиг на вода, най-малко поне един месец в годината. И както в случая с Ал-Садр това кара мнозина да търсят по-безопасен живот в други страни. 

basra

"Ако няма вода, хората ще започнат да се движат", казва Кити ван дер Хейдън, ръководител на международното сътрудничество в холандското министерство на външните работи и експерт по хидрополитика. Недостигът на вода засяга приблизително 40% от населението на света и според прогнозите на ООН и Световната банка сушата може да изложи на риск от разселване до 700 милиона души до 2030 г. Хора като Ван дер Хейдън са загрижени за последиците. Ако няма вода, политиците ще се опитат да контролират водни ресурси и може да започнат да воюват за тях, допълва тя.


През 20-и век глобалното потребление на вода нарастна повече от два пъти по-бързо спрямо темповете на нарастване на населението. Днес този дисонанс води много градове – от Рим до Кейптаун, от Ченай до Лима - до режим на водата. Водните кризи почти всяка година от 2012 г.насам са сред първите пет глобални риска на Световния икономически форум по списък на последиците. През 2017 г. тежките засушавания допринесоха за най-лошата хуманитарна криза от времето на Втората световна война, когато над 20 милиона души в цяла Африка и в Близкия Изток са били принудени да напуснат домовете си поради едновременните недостиг на храна и избухналите конфликти.

Питър Глейк, ръководител на Тихоокеанския институт в Оукланд, е прекарал последните три десетилетия в изучаване на връзката между недостига на вода, конфликти и миграцията, и смята, че водният конфликт се разраства.

"С много редки изключения, никой не умира от жажда", казва той. "Но все повече и повече хора умират от замърсена вода или конфликти поради достъпа до вода."

Глейк и неговият екип стоят зад хронологията на водните конфликти: дневник от 925 водни конфликти, големи и малки, датиращи от времето на вавилонския цар Хамурапи. В никакъв случай информацията не е изчерпателна и изброените конфликти варират от пълномащабни войни до спорове между съседите. Но те показват, че връзката между водата и конфликта е сложна.

nile child

Категоризирали са водните конфликти в три групи. “Спусък на конфилкт”, където насилието е свързано със спорове за достъпа до вода и контрол върху нея.  "Оръжие в конфликта", когато водата или системите за вода се използват като оръжия в конфликтите включително използването на язовири за задържане на водоснабдяването или наводнение надолу по веригата.  И като „жертви“ или „мишени“ на конфликти, където водните ресурси или пречиствателните станции или тръбопроводи се превръщат в мишена по време на конфликти.

При преглед на записите, които той и колегите му са събрали, се вижда, че по-голямата част от конфликтите са свързани със селското стопанство. Може би това не е изненадващо, тъй като селското стопанство представлява 70% от потреблението на прясна вода. В полусухият район на Сахел в Африка редовно се съобщава, че овчарите и земеделските стопани са в яростен конфликт поради липсата на вода, необходима за техните животни и култури.

Но тъй като търсенето на вода нараства, мащабът на потенциалните конфликти се увеличава.

"Най-новите изследвания по темата наистина показват, че насилието, свързано с водата, се увеличава с течение на времето. Нарастването на населението и икономическото развитие водят до увеличаване на търсенето на вода в световен мащаб. Междувременно изменението на климата намалява водоснабдяването и/или прави валежите на много места все по-нестабилни“, казва Чарлз Айлънд, глобален директор по водите на Института за световни ресурси.

Никъде двойният ефект от водния стрес и изменението на климата не се проявява толкова ясно, колкото в по-широкия басейн на Тигър и Ефрат, включващ Турция, Сирия, Ирак и Западен Иран. Според сателитни изображения регионът губи подпочвени води по-бързо, отколкото навсякъде другаде по света. И тъй като някои страни правят отчаяни опити да осигурят водните си запаси, с действията си засягат съседите си.

ethipia dam

През юни 2019 г., когато иракските градове бяха изтощени от топлина от 50 ° C (122 ° F), Турция заяви, че ще започне да запълва язовира Илису в началото на Тигър. Това е последният в дългогодишен проект на Турция за изграждане на 22 язовира и електроцентрали по протежение на Тигър и Ефрат,, който според доклад на френската Международна служба за водите значително влияе върху притока на вода в Сирия, Ирак и Иран. Той твърди, че след завършването си турският проект Guneydogu Anadolu (GAP)  може да включва до 90 язовира и 60 електроцентрали.

Нивото на водата зад язовир Илису се е повишило с една миля, а потокът от реката към Ирак е намалял наполовина. На хиляди километри оттук, в Басра, Ал-Садр и съседите му са  видели как качеството на водата им се е влошило. През август стотици хора започнаха да пристигат в болниците в Басра, страдащи от обриви, коремни болки, повръщане, диария и дори холера, съобщава Human Rights Watch.

Според Айлънд, историята в Басра има две лица. Има очевидно изхвърляне на отпадъчни води в местните водни пътища без никакво пречистване. Но, по неговите думи, трябва да се вземат предвид и язовирите на турската граница, които означават по-малко сладка вода, течаща през Тигър и Ефрат, докато солената вода прониква по-нагоре по реката от Персийския залив. Така, с течение на времето това унищожава растенията и разболява хората.

Възможността да се видят връзките между привидните разновидности за конфликта дава  основата за работата на Айлънд с  финансираната от холандското правителство партньорска организация Water, Peace and Security (WPS), група от шест американски и европейски НПО (включително Тихоокеанския институт и Института за световни ресурси).

ethiopia dam

Те са разработили глобален инструмент за ранно предупреждение, който използва машинно обучение, за да предскаже конфликти, преди да се появят. Обединява данни за валежи, провали на реколтата, гъстота на населението, богатство, селскостопанското производство, нивата на корупция, сушата и наводненията, както и много други източници на данни за изготвяне на сигнали за конфликти. Те се показват на червено-оранжевата проекция на Меркатор до нивото на административните райони. Понастоящем  се предупреждава за около 2000 потенциални конфликтни горещи точки с 86% точност.

Но въпреки че инструментът на WPS може да се използва за идентифициране на места, където съществува риск от конфликти, дължащи се на вода, той може също така да помогне да се информират онези, които се надяват да разберат какво се случва в райони, където вече са се породили конфликти от липсата на вода.

Пример са северните равнини на Индия - един от най-плодородните селскостопански райони в света, но днес селските жители там редовно се сблъскват с недостиг на вода. Основните данни показват, че нарастването на населението и високите нива на напояване изпреварват наличните запаси от подземни води. Въпреки многото и добре напоявана обработваема земя в района, картата на WPS оценява почти всеки район в Северна Индия като "изключително висок риск" по отношение на основното водно натоварване.

Няколко ключови реки, захранващи района - Инд, Ганг и Сатлидж – произхождат от тибетската страна на границата, но са жизненоважни за водоснабдяването както на Индия, така и на Пакистан. Това допълнително изостря проблема. Наскоро между Индия и Китай избухнаха няколко гранични схватки. В ожесточен сблъсък през май миналата година в долината на Галван, през която тече притокът на Инд, са загинали 20 индийски войници. Малко по-късно са се били появили съобщения, че Китай изгражда "структури", които биха могли да блокират реката и по този начин да ограничат притока й към Индия.

Но данните, получени чрез глобалния инструмент за ранно предупреждение, също разкрива някои странни тенденции. В някои от най-засегнатите от водния стрес райони на света изглежда има нетна миграция на хора. Оман, например, страда от по-високи нива на суша от Ирак, но преди пандемията е приемала стотици хиляди мигранти всяка година. Това е така, защото Оман се справя много по-добре по отношение на корупцията, водната инфраструктура, етническата фракционираност и хидрополитическото напрежение. 

"Уязвимостта на една общност на засушавания е по-важна от самата суша", казва Лина Еклунд, изследовател по физическа география в Шведския университет в Лунд.

С други думи, връзката между недостига на вода и конфликта не е толкова проста, колкото изглежда. Дори когато има тежка суша, сложен набор от фактори ще определи дали наистина това ще води до конфликт: социалното сближаване е едно от най-важните. Пример е иракският регион Кюрдистан: район, засегнат от същата петгодишна суша, принудила половин милион сирийски фермери да се преместят в градските центрове през март 2011 г.

ethiopia dam

Сплотената кюрдска общност не е преживяла същия резултат, недоволство или последващите борби. Джесика Хартог, ръководител на отдела за управление на природни ресурси и изменението на климата на базираната в Лондон неправителствена организация International Alert, обяснява това с факта, че сирийското правителство, в стремежа си към самодостатъчност на храната, дълго време е субсидирала земеделието, включително и за производството на горива, торове и подпочвените води. Когато Дамаск преустановява тази подкрепа в периода на сушата, селските семейства са били принудени да мигрират масово в градските центрове, което довежда до недоверие към режима на Асад и това подклажда ожесточената гражданска война, която разкъса страната.

Но ако потенциалните точки на възпламеняване за конфликти по водата могат да бъдат идентифицирани, може ли да се направи нещо, за да се спрат в бъдеще?


За съжаление, няма универсално решение на проблема с недостига на вода. В много страни намаляването на загубите и течовете може да има огромно значение - Ирак губи до две трети от пречистената вода, поради повредената инфраструктурата. Партньорите на WPS предлагат борбата с корупцията и намаляването на прекомерното напояване в селското стопанство и други ключови политически мерки,. Айлънд от своя страна предлага повишаване на цените на водата, за да отразят разходите за нейното предоставяне. В много части на света хората са свикнали водата да бъде евтина и ресурс в изобилие, а не нещо, което да бъде ценено.

Много може да се направи и чрез освобождаване на повече вода, чрез техники като обезсоляване на морската вода. Понастоящем Саудитска Арабия отговаря на 50% от нуждите си от вода чрез този процес. "Сивата" или отпадъчна вода, рециклирането, също може да предложи и евтина, лесна за изпълнение алтернатива, която може да помогне на селскостопанските общности, засегнати от сушата. Според оценка на глобалното обезсоляване и пречистване на отпадъчни води, увеличаването на капацитета им може да доведе до намаляване на дела на световното население, което изпитва остър недостиг на вода, от 40% на 14%.

ganges 1

В международен план обширното изграждане на язовири от страни, разположени нагоре по речната верига, вероятно ще увеличават риска от спорове с онези страни, които разчитат на реките за по-голямата част от водоснабдяването си надолу по веригата. Сузане Шмайер, асистент по водно право и дипломация в Университета в Делфт в Холандия, казва, че крайбрежният конфликт е по-лесен за откриване и е по-малко вероятно да достигне кулминацията си. По нейнте думи, местните конфликти са много по-трудни за контролиране и са склонни да се изострят бързо и в това се крие основната разлика от трансграничното ниво, където отношенията между държавите често ограничават ескалацията на водните конфликти.

По света има много примери, при които напрежението е високо - конфликтът в Аралско море, включващ Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан и Киргизстан; конфликтът за река Йордан в Близкия Изток; спорът за река Меконг между Китай и неговите съседи в Югоизточна Азия. Никой все още не е избухнал във военен конфликт. Но Шмайер посочва и един спор, който показва признаци, че може да се случи.

Египет, Судан и Етиопия зависят от притока на Синия Нил и отдавна се разменят политически удари по проекта на строителството на Големия етиопски язовир, разположен нагоре по течението, построен за 5 милиарда долара и три пъти надвишаващ размерите на езерото Тана в страната.

Когато правителството на Етиопия обяви плановете си да продължи строжа,  Египет и Судан проведоха съвместно военно учение през май тази година под многозначителното име "Пазителите на Нил". Това е може би най-големият риск да се превърне във водна война от всички спорове в съвременния политически пейзаж, но има няколко други горещи точки по света. Пакистанските официални лица, нарекоха стратегията на Индия като "война от пето поколение", докато узбекистанският президент Ислам Каримов предупреди, че регионалните спорове, дължащи се на водата, могат да доведат до война. 

Споразуменията за споделяне на водните ресурси са често срещан начин за деескалация на спорове от този вид. От края на Втората световна война са подписани повече от 200 споразумения, като например Договора за водите на Инд от 1960 г. между Индия и Пакистан и Споразумението между Израел и Йордания, подписано преди техния мирен договор. Но повече от десетгодишния опит на ООН да въведе глобална конвенция за водите за трансгранични реки и езера доведе само до това, че само 43 държави са съгласни да бъдат свързани с нея.

ganges

Хартог казва, че съвременните договори вероятно ще трябва да включват протокол за смекчаване на сушата, за да успокоят страховете на страните надолу по веригата да бъдат отрязани в криза и механизъм за разрешаване на спорове, когато нещата се влошат.

Пример е Лесото, Южна Африка, Ботствана и Намибия, където напрежението е достигнало опасни ниви - поради споделени ресурси -  през 2000 г., но се активизира сътрудничеството чрез Комисията по река Ориндж-Сенку (Orasecom) След сключването на споразумения за общи водни потоци и консолидирането на принципите на разумно използване, това се оказа достатъчно за деескалация на ситуацията. 

Когато възникне необходимост от освобождаване на допълнителна вода, изследванията постоянно показват, че обезсоляването и пречистването на отпадъчните води са двете най-ефективни стратегии.

Може би Египет води това послание. Правителството на страната миналата година сключва редица сделки за откриването на 47 нови инсталации за обезсоляване в страната, както и най-голямата пречиствателна станция за отпадъчни води в света. Въпреки че египетските власти ускоряват изграждането на заводи, по-голямата част от тези проекти няма да бъдат завършени до 2030 г., а ситуацията с водните ресурси в страната продължава да се влошава. Хартог смята, че Египет, Етиопия и Судан може да се наложи да потърсят външна помощ, ако искат да избегнат конфликт.

"Малко вероятно е трите страни сами да постигнат споразумение и е необходимо да се засилят международните дипломатически усилия, за да се избегне ескалацията“, допълва тя, добавяйки, че натискът върху все по-изолационисткото правителство в Адис Абеба се засилва. Това може да е  най-добрата отправна точка за страни като САЩ, Русия и Китай да обединят усилията си, за да помогнат на крайречните страни да сключат тристранно обвързващо споразумение.

Други малки страни проправят свои собствени пътища, за да управляват по-добре водните си ресурси. Перу изисква доставчиците на водни услуги да реинвестират част от печалбите си в изследванията и интегрирането на зелената инфраструктура в управлението на дъждовните води. Виетнам се бори с индустриалното замърсяване по своята част от делтата на Меконг и интегрира традиционната водна инфраструктура, за да осигури по-справедливо разпределение сред градските и селските жители.

tigris

Тъй като изменението на климата и нарастването на населението продължават да влошават проблема със сушите по света, такива решения ще стават все по-необходими за прекратяване на конфликтите и миграцията. През декември миналата година-повече от две години след като Али Ас–Садр напуска Басра по-малко от 11% от домакинствата в града са имали достъп до чиста питейна вода. Финансова инжекция в размер на 6,4 милиона щатски долара  от Холандия с помощта на Уницеф в края на 2020 г. в момента помага за надграждане на градската инфраструктура за водоснабдяване, но прекъсванията на елетрозахранването в началото на това лято доведе до забрана за много градски водни помпи заради високите температури.

Докато ситуацията не се подобри, ал-Садр се опасява, че гневните демонстрации ще продължат.

„Когато протестирах, не знаех какво стои зад всичко това“, казва  той. „Просто исках нещо за пиене.“