Брюксел реши да се бори с мръсните пари, което едва ли ще разтревожи някого

Мръсните пари все още могат да процъфтяват с блока дори след обявяването на новата агенция

18:33 | 31 юли 2021
Обновен: 07:12 | 2 август 2021
Автор: Даниел Николов
Брюксел реши да се бори с мръсните пари, което едва ли ще разтревожи някого

Европейската комисия представи този месец огромен пакет от инициативи за борба с изпирането на пари, за да изчисти съюза блока след многократни провали в надзора. Но, поне за момента, перачниците за пари просто ще махнат с ръка, пише Бярк Смит-Мейер в "Политико".

Основната характеристика на четиристранния план за атака е въвеждане на нов орган на ЕС за борба с изпирането на пари, известен като AMLA. Новата агенция на ЕС трябва да бъде създадена в рамките на следващите три години и да започне пряк надзор до 2026 г., заедно с правомощията да налага глоби на стойност милиони евро.

Но някои законодатели и аналитични центрове предупреждават, че пакетът може да не е достатъчен, за да премахне незаконните финансисти и подозрителната дейност в размер на около 160 милиарда евро в целия блок. 

AMLA няма да бъде изградена за един ден

Пакетът е амбициозен. Новата агенция ще наеме 250 души, които да контролират директно най-рисковите финансови институции в блока с годишен бюджет от 45 милиона евро. Но AMLA тепърва ще започва да се създава. Агенцията ще започне да изпълнява задълженията си за пряк надзор едва в началото на 2026 г. Това са почти пет години от сегашното положение, което се оказа неефективно при справянето с мръсните пари.

Би било по-разумно да се засилят съществуващите правомощия на Европейския банков орган срещу мръсните пари и да се подобри неговата дефектна структура на управление, според изпълнителния директор на брюкселския тинктанк Centre for European Policy Studies Карел Лану. Вместо това ЕБО ще бъде лишен от правомощията си.

„Сега има прекъсване и вакуум от около две години“, каза Лану. „Ще демотивирате ЕБО от работата, която са вършили. Защо трябва да им пука междувременно?"

Блокът все още има слепи петна

Поредица от скандали с мръсни пари от 2018 г. разкриха сляпо място в надзора на ЕС над банките. Правителствата тълкуват различно правилата на блока за мръсни пари от години, когато ги вписват в националното законодателство. Това остави много вратички, които престъпниците експлоатират в страни, които не изискват всички бизнеси, като платформи за колективно финансиране и дилъри на диаманти, да съобщават за подозрителни транзакции.

Комисията предложи единен правилник, който ще хармонизира правилата на блока, които AMLA ще контролира, за да поправи ситуацията. Законодателните преговори за единни правила обаче могат да отнемат години и все още има някои столици, които тепърва ще въведат съществуващите правила на ЕС. През последните години Брюксел заплашва изоставащите в блока със съдилища и наказания. Всичко това също отнема време.

Други сектори остават уязвими

Преките отговорности на AMLA са ограничени до финансовата индустрия. Това означава, че все още ще зависи от правителствата да се справят с мръсните пари в други сектори, като хазарт, правни услуги и одит. Новият наблюдател ще може да поеме надзора върху конкретни случаи, когато и ако националните органи не успеят да си свършат работата както трябва. Но както показаха случаите в Дания и Естония е трудно да се определи къде националните надзорници спят зад волана.

"Нито един орган на ЕС не може да контролира всички правоприлагащи органи срещу изпирането на пари, особено в нефинансовия сектор, като търговия със стоки, недвижими имоти, адвокати и хазарт", каза германският депутат от Зелените Свен Гиголд. "Следователно все още ще зависи от държавите-членки."

Интернет може да заобиколи fintech правилата

Финансите стават все по-цифрови. Така че е съвсем естествено част от пакета на Комисията за изпиране на пари да включва законопроект, който е насочен и към финансовите технологии. Законопроектът има за цел да въведе изисквания за разкриване на информация за покупка и продажба на крипто активи в рамките на ЕС. Това означава, че всяка компания или финансова фирма в ЕС, която прехвърля цифров актив във или извън блока, ще трябва да предостави подробности за това кой движи парите.

Въпреки това интернет е глобален-хората в Европа все още биха могли да избегнат правилата за разкриване на информация чрез тъмната мрежа, като намерят китайски доставчик на крипто-активи, който да прехвърли средства например в Русия.

И, естествено, чисто политически разпри

Дори ако законодателите на ЕС бързат да се споразумеят за общи правила и състава на AMLA, съществува риск определянето на местоположението на седалището да отложи планирания за 2024 г. старт.

Не можете да поставите лопата в земята, ако столиците не могат да се споразумеят къде да започнат да строят.

Агенциите на ЕС идват с влияние и сила, като същевременно стимулират националните икономики с техните добре платени служители. Столиците са готови да се борят със зъби и нокти, за да си спечелят доходоносната награда на агенция, демонстрирана наскоро при преместването на ЕБО в Париж. 

Много бързо може да се стигне до пълна блокада по проекта, ако подобна битка започне за AMLA - германската фондова индустрия, BVI, вече отправи призиви към своето правителство да се бори за агенцията.

„Германското правителство трябва да се бори за Франкфурт като място на новата европейска институция“, ​​казва Томас Рихтер, изпълнителен директор на BVI. „Не може да се допусне повторение на грешката, която се случи с ЕБО.“