Какво може да направи Китай, за да постави под контрол рекордно скъпите суровини

Нарастващите цени на суровините започват да се превръщат в заплаха за икономическия растеж на страната

18:45 | 11 май 2021
Обновен: 18:51 | 11 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нарастващите цени на суровините за промишления сектор и домакинствата започват да се превръщат в заплаха за икономическия растеж на Китай и покупателната способност на неговите граждани, пише в анализ Bloomberg.

Цените на всички суровини се повишават - включително на медта и стоманата, използвани в строителството; въглищата, които отопляват домовете и захранват фабрики; царевицата, която изхранва добитъка. Въпросът е какво може да направи Пекин, за да контролира рекордното рали.

Отговорът не е толкова лесен поради няколко фактора, включително политиките за борба с климатичните промени и рестрикциите върху вноса, които единствено успяха да влошат предлагането. Пекин наложи ограничения върху производството на метали като стомана и алуминий, за да намали емисиите си като част от ангажимента на президента Си Дзинпин да постигне въглеродно неутрална икономика до 2060 г. В допълнение Поднебесната империя намали покупките на въглища и други стоки като мед от основния си доставчик Австралия вследствие на ерозия на дипломатическите отношения между две нации. 

Още повече - най-големият потребител на стоки в света е принуден да се конкурира за материали във времена, точно когато световните икономики се възстановяват от пандемията, водени от огромните държавни стимули, особено в САЩ.

Това може само да размие усилията на Китай да овладее пазарите. И все пак - въпреки налагането на ценови контрол, Пекин има други опции в арсенала си, вариращи от прецизни ценови удари по отделни стоки до по-обхватни инструменти, които биха повлияли на цялата икономика.

Ограничения върху търговията

Натоварените стокови борси в Китай се превръщат в обичайни заподозрени за Пекин, когато правителството счете, че движението на цените става твърде необуздано. Вярно е, че драматичният скок в цената на желязната руда в понеделник предизвика строг отговор. Dalian Commodity Exchange обеща да „накаже строго“ неуточнени нарушения при търговията с желязна руда, след като повиши изискванията за марж и стесни ежедневните обхвати на търговия. Shanghai Futures Exchange също пое ангажимент да затегне търговията със стомана, докато борсата в Джънджоу направи подобен ход по отношение на термалните въглища.

Желязната руда

Желязната руда поевтиня, след като Dalian Exchange обеща да засили контрола върху търговията. Графика: Bloomberg

Целта е да се охладят спекулативните потоци, които могат да привлекат вълни от инвестиции и да генерират замайващи ценови ралита. Проблемът е, че този подход не помага непременно за управление на физическия пазар със собствена инерция. Цените на стоманата се покачват в световен мащаб, без например да има наистина значителен фючърсен пазар. И все пак фючърсите върху желязната руда в Далян поевтиняват с малко в рамките на сесията във вторник, докато стоманената арматура и горещовалцуваната намотка в Шанхай се насочиха към нови ценови върхове преди въвеждането на новите ограничения върху търговията. Термалните въглища също поскъпнаха до рекорд.

Иницииране на предлагане

Китай е в състояние да се опре на огромния си държавен сектор, за да облекчи недостига - усилие, което наскоро доведе до смесени резултати в най-добрия случай. Що се отнася до бензина, необичайно студеното зимно време доведе до публични критики към вносителите след неспособността им да отговорят на търсенето, което изглежда мотивира някои да предложат своите покупки за тази година.

Китай не

Китай не купува същите количества въглища в сравнение с миналата година. Графика: Bloomberg

Усилията за увеличаване на енергийните доставки бяха нарушени от дипломатическото напрежение с Канбера. Китай забрани австралийския внос на въглища, което е едно от редицата ограничения, наложeни върху стоки от ечемик до вино. Поне на двама от по-малките вносители на газ в Китай им е било казано да избягват да купуват допълнителен газ от Австралия за доставка през следващата година.

Освобождаване на резерви

Китай обмисля да продаде около 500 000 тона алуминий от своите държавни резерви, за да охлади пазара. Първоначално цените спаднаха спрямо правителствения план, преди отново да се повишат до най-високото си равнище от десетилетие. Производството на лек метал в Китай възлиза на 37 милиона тона миналата година, което е повече от половината от общото количество в света.

Китай обмисля

Китай обмисля да започне да продава алуминия от стратегическите си резерви. Графика: Bloomberg

Нацията съхранява резерви от материали като мед до храни като соя, както и огромни запаси от суров нефт, но точните количествата не са публично достояние. Всяка индикация, че бюрото за резерви е купувач или продавач има потенциал да промени драстично пазарите. Дългосрочният план може да включва добавяне на повече неблагородни метали към стратегическите резерви, за да се гарантират вътрешните доставки и да се намали потенциален недостиг, въпреки че всяка програма за държавни покупки сега би рискувала да добави гориво към настоящото рали.

Складиране на храна

Китай увеличава и своя селскостопански буфер. Правителството е закупило огромни количества американска царевица за държавните си резерви и може да ги освободи, за да потуши всякакви ценови скокове преди събирането на местната реколта през четвъртото тримесечие. Властите също така наложиха ограничения върху продажбите на държавна пшеница поради загрижеността, че увеличените покупки от страна на фуражни заводи, целящи да заменят скъпата царевица, могат да повишат цените на новата пшенична реколта, която ще бъде събрана през юни.

Китай закупува

Китай закупува огромни количества царевица, за да изхрани свинските си стада и да попълни резервите си. Графика: Bloomberg

Пекин също запълва своите резерви от соя, добавяйки към тях местно отглеждани соеви зърна за първи път от 2017 г., за да ограничи всякаква възможна инфлация при храните. Местната реколта не е генетично модифицирана и се използва за храни като тофу, а не за фураж. Китай също често освобождава резерви от свинско месо, за да охлади нарастващите цени на най-повсеместно консумираното месо в страната.

Фискален стимул

За да спаси икономика, върху която пандемията нанесе огромни щети, Китай посегна към обичайната си политика: масивна строителна дейност, финансирана от държавата, за стимулиране на търсенето и разширяване на кредитите, което от своя страна се вля в пазара на недвижими имоти. Това мотивира цената на стоманата и други строителни материали като мед и алуминий.

Ръстът в

Ръстът в инфраструктурни инвестиции поема по низходяща посока. Графика: Bloomberg

Китай намали тазгодишната квота за продажбата на дългове, които обикновено финансират инфраструктурата, а местните правителства забавят мярката по отношение на новите дългови емисии. Трейдърите на метали ще търсят допълнителни доказателства, че фискалната политика се затяга, тъй като правителството насочва вниманието си към предотвратяване на балонизиране на активите.

Паричната политика

Най-широкото безпокойство е, че рекордните цени на суровините ще подхранват инфлацията в световен мащаб и централните банки ще отговорят твърде бавно, за да спрат вълната. Миналият месец беше записан най-бързия ръст на китайските производствени цени от октомври 2017 г. - подем, който вероятно ще създаде напрежение в коридорите на Китайската централна банка.

Индексът на

Индексът на цените на производителите в Китай (PPI) отчете рекордно равнище през април, докато основният индекс на потребителските цени (CPI) остана относително подтиснат. Графика: Bloomberg

Всички финансови пазари в Китай са нащрек за всякакви индикации, че Китайската централна банка ще ускори паричното затягане, докато нацията завърши възстановяването си от пандемията. По-строгите изисквания за кредитиране биха повлияли на търсенето в различните сектори - от недвижими имоти до автомобили и потребителски стоки. И все пак Bloomberg Economics не смята, че централната банка ще бъде мотивирана да действа скоро, тъй като потребителските цени остават относително потиснати.