Икономиката се възстановява: как да инвестираме, когато всичко е скъпо?

Инвеститорите трябва да се подготвят за бъдеще с по-ниска възвръщаемост

13:48 | 11 април 2021
Обновен: 13:55 | 11 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Добрите новини за инвеститорите са, че икономическото възстановяване от коронавирусната пандемия изглежда вече е факт. Лошите са, че финансовите активи никога не са били толкова скъпи в началото на възстановяване, пише в анализ The Wall Street Journal.

Фондовите борси изтриха опасенията относно нарастващата доходност по облигациите и записаха нови върхове. Към 9 април инвексът S&P 500 се повишава с 10% за годината.

Проблемът с ралито при всички активи е, че всички те сега са скъпи. Сред акциите дори тези на ударените тежко от пандемията циклични индустрии - като авиационната, вече не са евтини. На фона на рекордно ниските лихви и ускоряващия се икономически растеж облигациите също изглеждат скъпи. Държавните ценни книжа могат да предоставят известна стойност, но доходността по 10-годишните ДЦК на САЩ все още е под 1,7%. Допълнителната възвръщаемост, която корпоративните облигации генерират в сравнение с държавните, се понижава близо до достигнатото скоро историческо дъно.

Недвижимите имоти също не предоставят добри възможности. Цените им се повишават по време на пандемията в САЩ, а тези на наемите се доближават до нивата от 2007 г.

Хората, които са спестили средства, все още не трябва да се паникьосват. Изчакването балонът да се скука, базирано на високите оценки, доведе до ужасни инвестиционни решения през последните десетилетия.

Според нобеловия лауреат проф. Робърт Шилер ниските лихви правят акциите още по-привлекателни. И макар да има признаци за ирационалност - включително при компаниите за придобиване със специално предназначение, те не са сравними с лудостта от началото на 21-ви век. Днешните пазарни лидери са технологични гиганти и правят купища пари. Всичко това оправдава високите оценки.

Също така, благодарение на промените във фискалните и монетарните политики, американците се запасиха с кеш. Силното възстановяване от тежката 2020 г. вече е напът, показват последните икономически данни.

Високите оценки не представляват сигнал за задаващ се срив, както често се смята. По-скоро те са индикация, че в дългосрочен план ръстовете може да са по-ниски.

Историческите данни показват, че акциите значително поевтиняват, след като икономическият растеж достигне пик. След като достигнат дъно, те бавно започват да стават скъпи отново.

Печалбите на компаниите вероятно ще се възстановят далеч по-бързо от пандемията, отколкото от предишни кризи: FactSet прогнозира 23-процентен ръст на годишна база през това тримесечие.

Много фонд мениджъри препоръчват циклични акции и акции на компаниите извън САЩ, но ниските им оценки не са показателни за това, че по-слабото им представяне през последното десетилетие е приключило. Борсово търгуваните стоки могат да се представят по-силно заради изложението си към глобалния растеж: въпреки скорошните ръстове на цените им те остават исторически евтини.

Толкова голям оптимизъм за възстановяването след пандемията е положителен за самата икономика. За спестилите все пак това значи планиране на бъдеще с по-ниска възвръщаемост.

Материалът има информативен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение.