Ако манията по SPAC излезе извън контрол, кой ще плаща крайната цена?

Компании за придобиване със специално предназначение са събрали десетки милиарди долари през 2021 г., но не всички от тях ще бъдат истории за успех

21:04 | 24 март 2021
Обновен: 21:28 | 24 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Точно преди една година, когато светът беше в плен на смъртоносна пандемия, Wall Street остави настрана страховете си от Covid-19. Това причини вълна от пазарна еуфория, която оттогава подхранва бум на необичайна активност, от ирационалния шум около акциите на GameStop до огромно биткойн рали, разказва CNN Business

Сред най-забележителните аргументи на пазарната мания е експлозията на компании за придобиване със специално предназначение или SPAC. Така наречените фирми "празен чек", които позволяват на инвеститорите да подкрепят спонсори, които след това търсят ожесточено частни дружества, които да трансформират в публични, са събрали десетки милиарди долари през 2021 г., което е увеличение с повече от 2000% в сравнение с миналата година.

Богатите и известните се втурнаха да се включат - от видни финансисти като Бил Акман до спортисти и известни личности като Колин Каперник и Джей Зи.

"Всеки, който е някой, има SPAC", коментира Питър Атуотър, професор по икономика в William & Mary. 

Все повече хора бият обаче тревога. Американските регулатори предупредиха, че инвеститорите не трябва да подкрепят SPAC, само защото има замесени знаменитости. Междувременно интересът на късите продавачи към SPAC продължава да нараства, сочат данни на S3 Partners, които показват, че все по-голям брой трейдъри смятат, че вълнението е преувеличено и акциите неминуемо ще поевтинеят.

Ако манията по SPAC излезе извън контрол, кой ще плаща крайната цена? Експертите предупреждават, че не всеки ще излезе победител - а някои инвеститори на дребно, погълнати от лудостта, дори могат да пострадат.

"Времето за бързи пари изглежда сякаш вече е зад гърба ни", коментира Атуотър.

Едно от притесненията е, че просто има твърде много SPAC пари, преследващи ограничен брой солидни цели за поглъщане. Това може да принуди собствениците им да помислят за придобиване на по-неузрели компании, които вероятно не отговарят на високите очаквания за растеж, или да сключат споразумения, които са по-малко печеливши.

„Всеки ден се създават огромен брой SPAC-ове“, посочва Уил Бройтигам, партньор и лидер на SPAC в Deloitte. 

„Тъй като толкова много спонсори на SPAC наддават за едни и същи компании, възходящата стойност, която според вас може да е налице, всъщност може да я няма“.

Гилермо Байгуал, съпредседател  "Сливанията и придобиванията" за Европа, Близкия изток и Африка в JPMorgan Chase, отбелязва, че не всички SPAC са създадени по един и същи начин. Той вярва, че този пазарен сегмент "ще се превърне в по-професионален клас активи с течение на времето", тъй като инвеститорите правят разлика между фирми с доказан опит и тези, създадени само за да се възползват от момента.

Междувременно всекидневните инвеститори, които не са достатъно проницателни, могат да останат с празни ръце, според Атуотър от William & Mary, визирайки манията да се купуват акции на SPAC преди дори да бъдат обявени целите за поглъщане.

„Нормално е да смятате, че инвеститорите ще изчакат първо да видят какво всъщност купуват“, каза Атуотър.

Ако дадена цел не бъде идентифицирана, първоначалните инвеститори ще получат обратно своите стандартни 10 долара на акция, обясни Атуотър. Но нетърпеливите инвеститори, които искат да сключат сделка и да платят 20, 30 или 40 долара на акция на свободния пазар, правят залози, които са чисто спекулативни.

Някои SPAC ще завършат като истории за успех. Но Байгуал предупреди, че не всички от тях са сигурни залози. "Инвеститорите трябва да вземат своите решения на база фундаментални подходи", допълни още той.