Рисковете за Източна Европа растат след победата на Байдън и оттеглянето на Меркел

Смяната на властта в САЩ и Германия е предизвикателство за популистките лидери в региона

07:50 | 5 март 2021
Автор: Николета Рилска
Унгарският премиер Виктор Орбан и германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Унгарският премиер Виктор Орбан и германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Унгарският премиер Виктор Орбан остава без приятели по високите етажи на властта, пише Bloomberg.

Решението на Орбан да извади своята партия “Фидес” от групата на Европейската народна партия в Европарламента означава краха на неговия съюз с основната част на Европейския съюз.

Изтеглянето на унгарския премиер извън политическия център е симптом за по-широко отчуждаване на източните членове на блока от Полша до Словения, които флиртуват с това, което Орбан нарича “нелиберална” демокрация.

Макар че допреди четири години популистите в Европа набираха все по-голяма сила, встъпването в длъжност на президента Джо Байдън в САЩ и обещавания край на мотото “Америка на първо място” значат, че ситуацията се усложнява за лидерите, следващи модела на Доналд Тръмп. Междувременно оттеглянето на германския канцлер Ангела Меркел от поста през тази есен е допълнително предизвикателство, тъй като тя поддържаше диалога отворен въпреки големите различия.

Комбинацията от нова американска администрация, която вероятно по-малко би се съобразявала с лидерите в Източна Европа, и липсата на подкрепа от Меркел е предизвикателство за региона. Тя също така може да насърчи Европейската комисия да предприеме по-строги мерки срещу Полша и Унгария, като има възможност и за преустановяване на финансовите плащания.

“Пейзажът след промените във Вашингтон и перспективата за промяна в Берлин става все по-сложен за ЕС и най-вече за страни като Полша”, заяви Доналд Туск, бивш полски премиер и председател на Европейския съвет до 2019 г. “Промяната може да значи по-малка готовност от страна на Берлин за сътрудничество с Източна Европа”, заедно с “много принципната американска позиция към върховенството на закона и демокрацията”, заяви Туск в интервю миналия месец.

Миналото лято, когато националистическият премиер на Полша се бореше за втори мандат, той се обърна за финална подкрепа към Тръмп. Само четири дни преди гласуването Белият дом засипа Анджей Дуда с похвали за “страхотната работа”, която върши. Дуда спечели вота на втори тур с 51% спрямо 49%.

Въпреки че Байдън би трябвало да бъде приветстван в източната част на ЕС заради по-предпазливата му позиция към Русия и надеждите за по-голяма подкрепа към Украйна, мандатът му предвещава трудни отношения с лидерите, които се издигнаха и бяха подкрепяни от Тръмп.

Дуда поздрави Байдън за победата на 15 декември - повече от месец след Меркел. Полският лидер заяви, че не се тревожи, че смяната на властта в САЩ ще влоши отношенията между Варшава и Вашингтон.

Правителството на Орбан открито подкрепяше Тръмп по време на изборите. Външният министър на Унгария Петер Сиярто посочи, че страната е готова на по-задълбочено сътрудничество със САЩ, ако Байдън покаже повече “уважение” към нея.

Като най-дълго служил европейски лидер Меркел стана свидетел на укрепването на властта на Орбан в Унгария чрез превземането на съдилища, медии и ограничаването на имиграцията, най-вече по време на кризата през 2015-2016 г., предизвикана от войната в Сирия. Неговата антиимигрантска позиция беше пример за националистите в региона и показа различията между по-отворената политика на германския канцлер.

“Не е ясно дали Германия ще продължи да поддържа същото ниво на разбиране и готовност за сътрудничество след Меркел”, коментира Туск. “Комунистическият опит подчертава нейните усилия да разбере източната част на Европа, особено когато става въпрос за отношенията между ЕС и Русия”, добави той.

Позицията на Меркел към Русия е по-обрана. Въпреки че тя понесе критики за подкрепата към проекта “Северен поток 2”, Меркел уреди откарването на Алексей Навални - политическият опонент на руския президент Владимир Путин, в Германия, след като беше направен опит за отравянето му и го посети в болницата в Берлин.

Търговските отношения

Въпреки политическото напрежение икономическите отношения с Германия остават силни. За седем от 11-те бивши комунистически членки на ЕС, включително Унгария и Полша, Германия е най-голям търговски партньор.

Следващият тест ще бъде по отношение на върховенството на закона. Германия подпомогна сделка през декември, която дава на ЕК възможност да преустанови плащанията към страните, които подкопават независимостта на съдилищата. Унгария и Полша са обект на разследване от ЕС.