Биткойнът се очаква да премине границата от 50 хиляди долара

Между 0.5% и 1% от порфейла на богатите и фондовете се насочва към криптовалути

09:44 | 26 януари 2021
Обновен: 09:44 | 26 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на биткойнa може да надхвърли 50 000 долара в дългосрочен план, докато дигиталните активи продължават да се съревновават със златото за инвестиционни потоци, според криптовалутната борса Luno и брокерския посредник OSL, цитирани от Bloomberg

„Говорим за биткойн през следващите три, пет, десет години, бавно отдръпвайки се от пазарната капитализация на златото“, посочва Виджай Айяр, ръководител на Азиатско-Тихоокеанската крипто борса Luno в Сингапур пред Bloomberg във вторник. Ако това се случи, „токенът ще поскъпне много над 50 000 долара“, допълни Айяр

Стойността на биткойн се увеличи четирикратно миналата година и в крайна сметка достигна рекорд от почти 42 000 долара за токен в началото на януари, преди да се понижи с около 10 000 долара. Ралито предизвика разрез в гледните точки, като според някои коментатори причината е в повишения интерес от страна на дългосрочните инвеститори, а други се позоваха на спекулативно купуване.

Докато биткойнът е популярен за търговия, „все по-новото, което виждаме на пазара, е да се купува като средство за хеджиране срещу инфлацията и като дигитално злато“, посочва Мат Лонг, ръководител на дистрибуция и основен борсов посредник в платформата за цифрови активи OSL в Хонконг.

Прогнозирането на цената на биткойн е предизвикателство, но е по-вероятно да се повиши в дългосрочен аспект, тъй като фондовете и семейните офиси (частни компании, управляващи инвестициите и богатството на дадено семейство, обикновено с над 100 милиона долара активи) насочват 0,5% или 1% от портфейлите си в криптовалутата, добави Лонг.

Биткойнът, който поскъпна с 9% тази година, се търгуваше на равнище от около 31 500 долара за токен към 7 часа сутринта в Лондон.